Wandelpool uit Deerlijk steunt goede doelen Bokkeslot en Effen Weg

Een groep medewerkers aan de 'wandelpool', leerkrachten en sympathisanten, heeft de symbolische cheque overhandigd. (foto MVD)
Redactie KW

De ‘wandelpool’ is in anderhalf jaar uitgegroeid tot een bekend begrip in Deerlijk. Het betreft een initiatief dat schoolgaande kinderen in groep naar de scholen begeleidt. Deze groep zamelde met allerhande initiatieven geld in voor kinderboerderij Bokkeslot en vzw Effen Weg.

De ‘wandelpool’ is een van de initiatieven om het verkeer in het centrum en rond de scholen in het bijzonder, veiliger en luwer te maken. Chris Dhaene, directeur van school De Berk, maakte de voorbereiding mee.

“Het was een project van de overheid, mee ingegeven door de aanwezigheid van vier grote scholen in het centrum van de gemeente. Een denkproject waarbij scholen samen met de buurtbewoners en de gemeentelijke overheid als adviesorgaan, samen overlegden. Dit leidde tot drie prioriteiten: een uitbreiding van het eenrichtingsverkeer, het inrichten van fietsstraten en het organiseren van een wandelpool.”

De start van het geheel was meteen veelbelovend. De inspraak van scholen en buurt was groot en een grote groep mensen nam het heft in handen. De fietsstraten in het centrum werden bij wijze van proef ingericht en kregen later een definitieve invulling. Ondertussen werd een verkeerslicht geplaatst waarop automobilisten, afhankelijk van hun snelheid, een ‘foei’ krijgen of een smiley. De fietsstroken en de aanduidingen van de fietsstraten kregen extra verlichting.

Te voet naar school

De wandelpool heeft als doel de autodrukte rond de scholen terug te dringen. Chris Dhaene: “De ouders werden geïnformeerd en er was van bij de start een grote medewerking en sympathie. Zij konden hun kinderen vanop startplaatsen te voet naar school laten stappen. Bewegen is sowieso goed en het bevordert bovendien het sociaal contact. Kinderen praten met elkaar en met de begeleiders. Het leidde tot een vermindering van de drukte rond de scholen en er zijn zelfs ouders die hun kinderen vanop een andere plaats in de gemeente, naar een van de startplaatsen brengen tegen 8 uur (het moment dat de wandelpool vertrekt, red.) in plaats van hen naar school te voeren.”

Aanvankelijk waren er drie startplaatsen (Kasteelstraat, kruispunt Barakke en pleintje aan de Sint-Pietersabdijstraat) maar nu is er ook een startplaats aan de Koningswijk. “Zij stappen via de wandelweggetjes naar de parking in de Guido Gezellelaan en daarna door het kerkhof naar de Hoogstraat.”

Vrijwilligers welkom

De vier groepen hebben elk twee begeleiders. Deze vrijwilligers zijn voor een of meerdere dagen per week paraat. “De groep begeleiders staat met elkaar in verbinding via een WhatsApp-groep. Extra vrijwilligers zijn steeds welkom, vooral voor de groepen uit de Kasteelstraat en de Koningswijk.”

De groep begeleiders organiseerde samen met de scholen een extraatje door geld in te zamelen voor twee goede doelen. Een optreden van een groep kinderen, de verkoop van fietslichtjes en de wandeldag naar de Warmste Dag in Kortrijk brachten 3.371 euro op. De stuurgroep van de wandelpool en de scholen besloten dit bedrag te verdelen onder kinderboerderij Bokkeslot en vzw Effen Weg. Effen weg is een organisatie die het wandelen bij mensen met (chronische) pijn wil stimuleren. De vereniging is ontstaan door een samenwerking tussen de Vlaamse Pijnliga en Deerlijkenaar Mattias Furniere. (MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier