Wandelingen, fotozoektocht en herinneringswand: “150 jaar Sente in beeld”

De organisatoren van de wandelingen ‘150 jaar Sente’. V.l.n.r. Ann Gevaert, Filip Vanwildemeersch, Daisy Decoopman, Free Vandewiele, Claudine Derez, Katelijn Vanpoucke en Piet Dewilde. Arne Gevaert ontbreekt op de foto.© (Foto Frank)
De organisatoren van de wandelingen ‘150 jaar Sente’. V.l.n.r. Ann Gevaert, Filip Vanwildemeersch, Daisy Decoopman, Free Vandewiele, Claudine Derez, Katelijn Vanpoucke en Piet Dewilde. Arne Gevaert ontbreekt op de foto.© (Foto Frank)
Redactie KW

De werkgroep Wandeling van PlaSent@ bleef ook in een moeilijk coronajaar niet stil zitten. De leden werkten ondertussen drie wandelingen en een fotozoektocht uit, waarmee Sentenaren hun unieke parochie – al noemen zij het liever hun dorp – beter leren kennen.

Sente is een ‘speciaaltje’ in Vlaanderen. De parochie ligt op het grondgebied van drie gemeenten: Lendelede, Kuurne en Kortrijk. “Ik woon op het grondgebied van Heule, maar noem mezelf een Sentenaar en geen Heulenaar”, zegt Ann Gevaert van de werkgroep. Haar collega Free Vandewiele knikt: “Ik woon op het grondgebied Lendelede maar zeg altijd dat ik een Sentenaar ben.” Voor de dames is Sente hun dorp. “Een kleine gemeenschap met veel bloeiende verenigingen. Er moeten alleen wel drie gemeentebesturen akkoord gaan als we bijvoorbeeld het buurthuis willen verbouwen.”

Geen paaltjes

De werkgroep Wandeling startte twee jaar geleden al met het uittekenen en uitwerken van drie knooppuntenwandelingen (6, 7 en 8 km) en een fotozoektocht. Aanvankelijk was het de bedoeling om die ter gelegenheid van de viering ‘150 jaar Sente’ in 2020 aan de Sentenaren voor te stellen, maar dat plan viel door corona in het water. “We waren eerst van plan om op de knooppunten van de drie wandelingen paaltjes te plaatsen met een QR-code die voor de nodige info en foto’s voor de wandelaars zou zorgen. De drie gemeenten waren daarmee al akkoord, maar de paaltjes bleken voor onze werkgroep uiteindelijk toch een te grote kost en we zagen er dan maar van af.”

QR-codes

De werkgroep koos er nu voor om het iets eenvoudiger aan te pakken. “We plaatsten vier brievenbussen op het St.-Katrienplein. In drie daarvan zitten wandelformulieren voor de drie wandelingen, in de vierde brievenbus zit een antwoordformulier voor de fotozoektocht. Wie een wandeling wil maken kan daar dus het formulier ophalen, scant de QR-code en start zo meteen de wandeling. Kom je op een knooppunt, dan klik je op de wandelkaart op je gsm om foto’s en filmpjes te zien van hoe het er vroeger uitzag. Er zijn in totaal 25 knooppunten op die drie wandelingen.”

Dat dit allemaal via de gsm kan heeft de werkgroep te danken aan Arne Gevaert, die de website en de daarbij horende technische snufjes maakte. “Waarvoor uiteraard onze dank. Die website kan ook steeds aangepast worden, bijvoorbeeld met filmpjes en interviews die Claudine Derez doet met oude Sentenaren Maria Ostyn, Jacques Vanootgheghem en Irène Creupelandt. Misschien komen er nog oude foto’s van Sente bij, die mogen Sentenaren ons nog altijd bezorgen. Dat kan bij Ann Gevaert in de Sentestraat 3.”

Goed nieuws voor wie de wandelingen en de fotozoektocht wil ontdekken: dat kan nog tot en met de allerlaatste dag van 2021.

Zelfportretten

Aan de viering ‘150 jaar Sente’ koppelt de werkgroep ook een project dat een blijvende herinnering zal achterlaten. “Katelijn Vanpoucke, die tekenles geeft aan de academie in Kortrijk, organiseert op de vier donderdagen van mei workshops schilderen met leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar van de vbs Sente. Iedere leerling schildert een zelfportret op een wandtegel. Katelijne brengt die dan samen in één wand die in ’t Senter ingehuldigd zal worden met Sente Kermis, maar daar op die plek zal blijven. Een herinnering voor altijd. Dat project kan ook uitgebreid worden naar bijvoorbeeld leden van het koor, van de Volksdans,… en naar alle Sentenaren die daar wensen aan mee te doen.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier