Wandelende kapper zamelt geld in voor Foton

Fabienne en Karel schenken de cheque aan Hilde Delameilleure van Foton. (gf)
Fabienne en Karel schenken de cheque aan Hilde Delameilleure van Foton. (gf)
Redactie KW

Kapper Karel Hoffman en zijn vrouw Fabienne kregen bij de tweede lockdown een nieuwe klap te verwerken. Maar in het wandelen vonden ze een uitlaatklep en een connectie met hun achterban. Het levert ook een mooie bijdrage op voor Foton, de organisatie die mensen met dementie ondersteunt.

“Tijdens de eerste lockdown hadden we vooral veel gefietst, zowel Fabienne als ik zijn niet echt ‘stilzitters’”, lacht Karel. “We hebben ons gefocust op wandelen vanaf de tweede lockdown, op 2 november. Als uitlaatklep. We waren immers totaal van onze melk omdat we voor de tweede keer moesten sluiten. We begrepen het niet, want we hadden enkele maanden voordien voor ruim 2.000 euro in coronamaatregelen geïnvesteerd. En we spendeerden uren per dag aan het ontsmetten. Die tweede sluiting voelt dus heel onterecht aan.”

Glijpartij

Maar de tweede lockdown betekende de start van een wandelavontuur. “Veel van onze klanten of mensen van het toneel reageerden op de beelden van onze wandelingen op onze Facebookpagina Coiffure Hoffman. Daar plaatsen we telkens naast wat duiding een fotoreportage van de wandeling van de dag. Soms ondernamen de mensen deze wandeling dan zelf, soms gaven ze ons suggesties om andere wandelpaden in te slaan. Het contact met de klanten, tips krijgen van hen en andere wandeltips doorgeven, is heel hartverwarmend. Er waren weken dat we elke dag een wandeling maakten, soms kort zoals een uurtje in de regen maar soms ook wel 23 km lang. Traject en duur laten we afhangen van het weer, maar eigenlijk hebben we geluk gehad dat het mooi weer was in november en we duffelden ons goed in. Voor mij was de mooiste wandeling eentje in het Pajottenland. Ook de streek langs de Leie vind ik heel mooi. In de eigen gemeente heb ik bijvoorbeeld het Vloethemveld beter leren kennen. En wandelen kan echt wel avontuurlijk zijn. Ettelijke keren hebben we al slijk getrotseerd, vorig weekend kwam er zelfs een glijpartij bij kijken.”

“Met het bedrag kan Foton krantje laten drukken”

De mooiste wandeling voor Fabienne was op en langs de legendarische Koppenberg. “De natuur en de panoramische uitzichten zijn daar schitterend. Door te wandelen, hebben we alles een plaats kunnen geven, we hebben ons hoofd leeg kunnen maken. Anders was het uitzichtloos voor ons, het is iets positiefs in deze echt wel donkere dagen”, vindt ook Fabienne.

Het was haar idee om een euro per kilometer te geven aan een goed doel. Het koppel verzamelde zelf ruim 400 euro, maar een oproep naar steun van klanten leverde nog eens ruim 300 euro extra op voor Foton. “Foton is een organisatie die werkt met mensen met dementie, we doen dit omdat mijn vader de ziekte van Alzheimer had. Met onze sponsoring kunnen ze een krantje voor hun publiek drukken. Het doorbreekt toch enigszins de sociale isolatie van deze mensen”, aldus een tevreden Karel Hoffman, die zelf nog een lans breekt voor het kappersbestaan.

In januari openen

“Financieel is het nu niet gemakkelijk voor ons, het overbruggingskrediet dekt de lopende onkosten en daarnaast krijgen we nu Vlaio-vergoeding, berekend op 10 procent van het inkomen. De aanvraagprocedure is echter nogal moeilijk en het duurt een tijdje voor je het uitbetaald krijgt. Mensen die recent veel geïnvesteerd hebben, zullen het moeilijk hebben om te overleven. Ik hoop om begin januari te kunnen opengaan, er is wat druk vanuit de beroepsorganisatie. De actie van ‘op straat knippen ‘was ik wel genegen, omdat dit onze problematiek op een ludieke manier aankaart. We ervaren gewoon een gebrek aan vertrouwen, aan getwijfel over onze professionaliteit. Wij zijn ondernemers, die daar ook naar handelen. Ik ben ervan overtuigd dat we als kapper volledig veilig aan de slag kunnen gaan.. Het sluiten was ook niet echt een oplossing voor het probleem, in het buitenland zijn kapsalons wel open.’’

(Patrick Anthone)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier