Wandeleirkes uit Markegem hopen op 100 deelnemers tijdens wandeltocht voor Bednet

De wandelvereniging bestaat uit Kristof Frayman, Sophie Demarez, Kurt Vandenheede, Saskia Galle, Koen Beke, Lieve Minjauw, Tijl Defour, Els Verhaeghe, Chris Vandenheede en Nancy Declercq. © BB
Redactie KW

Naar aanleiding van De Warmste Week pakken de Wandeleirkes op zaterdag 21 december uit met een groots opgezette wandeltocht die start in Markegem en eindigt in Kortrijk. De opbrengst gaat integraal naar de organisatie Bednet.

De Wandeleirkes staan in voor de organisatie en doen dat in samenwerking met de vzw Uilefeesten.

Hoe zijn de Wandeleirkes ontstaan en waarom kozen jullie voor Bednet als goede doel?

“We vormen al lang een hechte vriendengroep en vorige zomer werden we allen met een groot verdriet geconfronteerd. Marthe Vanmeerhaeghe, een dochter van een koppel uit onze vriendengroep die toen 15 jaar was, kreeg totaal onverwacht de diagnose kanker. Het werd voor Marthe en haar gezin een lastig jaar, waarbij Marthe met veel moed en een positieve ingesteldheid de lijdensweg trotseerde. Marthe kon door haar ziekte niet naar school, maar dankzij Bednet had zij de mogelijkheid om thuis onderwijs te volgen en haar vijfde middelbaar met succes af te ronden. Zo kon ze in september het nieuwe schooljaar zonder achterstand aanvangen tussen al haar vrienden. Toen ontstond het idee om iets terug te doen voor Bednet. Kristof en Sophie, een koppel uit de organisatie, namen al twee jaar na elkaar deel aan de Dodentocht. Zij stimuleerden de andere vrienden om de wandelsport te beoefenen en zo zijn de Wandeleirkes ontstaan. Samen nam de groep vrienden al deel aan De Nacht van Vlaanderen en aan een heleboel andere wandeltochten.”

Waarvoor staat de organisatie Bednet?

“Bednet garandeert het recht op onderwijs voor kinderen die omwille van een medische reden tijdelijk of lange tijd niet naar school kunnen gaan. Zowel kleuters als kinderen uit het lager en secundair onderwijs komen in aanmerking. Bednet zorgt ervoor dat zieke kinderen de lessen thuis live kunnen volgen op een computer. Zo houden ze contact met hun vrienden en kunnen ze de leerinhouden blijven opvolgen. De kinderen koesteren deze momenten omdat ze weer bij de klasgroep horen en de tijd krijgen om hun gedachten te verzetten. Verder krijgen ze een laptop, printer, inkt en wifi-abonnement gratis ter beschikking. De school krijgt een computer met camera en bijhorende microfoon, zodat de interactie met de leerlingen perfect kan verlopen.”

Bednet zorgt ervoor dat zieke kinderen de lessen thuis live kunnen volgen op een computer

Hoe ziet het programma eruit op 21 december?

“We starten ‘s ochtends om 8 uur met een ontbijt in zaal Pax en vertrekken aansluitend om 9 uur te voet vanuit Markegem naar Kortrijk. De wandeltocht bedraagt ongeveer 30 km. Ook niet-sportievelingen zijn uitgenodigd, want er wordt aan een gezapig tempo gewandeld. Onderweg zijn er een tweetal stops voorzien met een natje en een droogje, waar de deelnemers wat kunnen rusten en een praatje slaan. Er zijn pistolets met warme soep voorzien voor alle wandelaars. We voorzien de aankomst in Kortrijk rond 16 uur. Daar wordt er nog een korte stop ingevoerd, waar iedereen kan genieten van een afsluitend drankje. Daarna wandelen we naar het Nelson Mandelaplein, waar het grote event voor De Warmste Week plaatsvindt. De wandeling wordt begeleid door wagens en er is een bezemwagen mee voor eventuele opgevers en een verpleegster voor eventuele opknapbeurten. Voor degenen die deze sportieve uitdaging niet aangaan, maar onze actie wel een warm hart toedragen, verkopen we steunkaarten.”

Wat zijn jullie verwachtingen inzake opkomst en opbrengst?

“Wij hopen op een 100-tal wandelaars, maar de opbrengst is heel moeilijk te voorspellen. We hopen op een mooi bedrag want Bednet werkt met veel vrijwilligers en is een heel waardevolle organisatie. De opbrengst gaat integraal naar de organisatie. Wij willen langs deze weg nog een oproep doen naar eventuele sponsors om ons event te ondersteunen.

En dan volgend jaar opnieuw?

“Eerst deze organisatie tot een goed einde brengen en wie weet komen er nog wel ideeën op de proppen. We zien wel.”

Deelname: 25 euro per persoon te storten op BE58 0636 7403 8079. Betaling voor 15 december, steunkaarten 5 aan euro te verkrijgen bij de organisatie. Info: walkforbednet@gmail.com

(Kurt Beke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier