Wandel mee op de Dag van de Trage Weg

Op een van de fluitsterbootjes, die ook op zondag zullen varen, herkennen we links Wim Paket en rechts Bart Depestel. © ACK
Redactie KW

Het komende weekend kan, in het kader van de Dag van de Trage weg, op zeven authentieke plaatsen worden gestart met een wandeling. De startplaatsen zijn in het Bezoekerscentrum De Blankaart in Woumen, Sport Vlaanderen (vroeger De Rhille) Woumen, De Boot in Merkem, Eetkaffee Steenstraete in Bikschote, Eet-& praatcafé De Knockebrug in Nieuwkapelle en fotografiemuseum en praatcafé De Fot’oeil in Sint-Jacobskapelle op die plaatsen kan men ook de wandelwegwijzer bekomen.

“Het is zo dat de wandelbus de hele tijd door de route rijdt waardoor mensen gemakkelijk op kunnen stappen om naar een volgende locatie te worden gebracht. Wil men aan de overkant van het water verder wandelen dan zijn er vier authentieke veerdiensten voorzien. Deze veerdiensten deden vroeger dienst om de landbouwers naar hun weiden of velden te brengen en waren vaak de kortste verbinding tussen verschillende dorpen”, vertelt Wim Packet van het Bezoekerscentrum De Blankaart.

Vertrekken en route worden door de wandelaar zelf bepaald. “Er valt heel wat te beleven op de wandeling, zo kan er vanaf De Boot met een fluisterboot worden gevaren, zijn er verschillende picknickplaatsen, kan men in het Madeliefje van een ijsje genieten en zijn er een paar gezellige en tegelijk ook bijzondere cafés klaar om de wandelaars te ontvangen”, geeft Bart Depestel mee.

“Maar zeker niet te versmaden zijn ook de observatieposten waarbij er op één post telescopen ter beschikking staan en vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Natuurpunt De Bron uitleg geven. Zeker ook de moeite: een ontmoeting met de natuurranger. Wie oog heeft voor schilderijen kan dan weer in het atelier van Jean Vandenhove terecht. In de Beukelaaremolen is er openmolendag en het van het Beukelarebrood en appeltaart kan geproefd worden in De Boot. Centraal bezoekpunt is hoeve Madeliefje waar veeneikkunst, kleiwerk en fotografie te zien zal zijn. Je kan er zelfs je eigen veeneiken halssnoer maken. De Watergroep legt er uit waarom ze 300 meter diep hebben geboord en hun waterfabriek aan een facelift toe is. Er zijn ook nog infostands van de Natuurwerkgroep De Kerkuil, de Vlaamse Wandelfederatie en het Regionaal Landschap Westhoek.”

Deelnemen is volledig gratis en inschrijven is niet nodig. Er wordt gevraagd honden aan de leiband te houden en bij nat weer wordt hoog en stevig schoeisel aanbevolen. Blankaart XL op 20 oktober van 9.30 uur tot 17.30 uur. Er is een wandelweekend te winnen via www.dagvandetrageweg.be , post er de mooiste foto en maak kans op één van de vier overnachtingen met ontbijt voor twee personen, waaronder eentje in het wandelgebied zelf. Wie er een wandelweekend met overnachting wil van maken kan hiervoor terecht bij www.sportvlaanderen/Woumen of www.toerismewesthoek.be

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier