Walviskunstwerk uit plastic afval vestigt aandacht op oceaanvervuiling

Met deze walvis vestigen Charlotte en Aäron de aandacht op de alarmerende oceaanvervuiling. © MVO
Redactie KW

Met een walvis uit plastic afval op het strand van Oostduinkerke willen Aäron Fabrice de Kisangani en Charlotte Mathieu de aandacht vestigen op de vervuiling van de oceanen. “Maar nadien hebben we alles weer opgeruimd, want afval laten liggen zou tegen onze principes zijn”, vertelt Aäron.

Oostduinkerkenaar Aäron Fabrice de Kisangani noemt zichzelf ‘strandjutter’ en een ‘jongen met een passie voor de zee’. Omdat hij zich zowel in zijn eentje als via diverse organisaties keihard en creatief inzet om mensen te sensibiliseren voor de oceaanvervuiling, haalt hij regelmatig het nieuws en werd hij terecht ‘Krak van Koksijde’.

Met zijn schipperspetje op loopt Aäron regelmatig in de kijker als hij het strand afschuimt, op zoek naar bijzondere vondsten en om afval te ruimen.

Plastic warrior

Charlotte Mathieu (22), studente psychologie aan de KU Leuven die door de lockdown bij haar moeder in Oostduinkerke vastzit, kreeg hem zo in het vizier. “Toen ik hem eens plastic zag rapen op het strand, was ik vooral geïntrigeerd door zijn vissershoedje en zijn doelbewuste manier van zoeken naar wat er was aangespoeld. Ikzelf heb ook al aan meerdere ‘beach clean-ups’ meegedaan. Wat hij deed, vond ik fantastisch. Wat later kwam ik te weten dat hij dé strandjutter van Oostduinkerke is en een plastic warrior. Ik ben zelf erg bezig met duurzaamheid en ben vrijwilliger bij Green Office, een duurzaamheidsorganisatie die zich inzet om de universiteit duurzamer te maken. Toen ik mij eens creatief en zinvol bezig wilde houden, dacht ik aan een walvis als thema. Zo kwam ik bij Aäron terecht, want ik zag op Instagram dat hij ook kunstwerken maakt met plastic afval.”

Allemaal onze verantwoordelijkheid nemen

“Samen zijn we een paar keer op het strand plastic gaan rapen, op voldoende afstand van elkaar”, vertelt Aäron. “In drie uur hebben we de walvis gemaakt op een vlak stuk in de duinen, met afval dat we in twee weken bij elkaar hadden gesprokkeld. Voor de walvisbaleinen gebruikten we lollystokjes die je vrijwel elke dag op het strand vindt. Nadien hebben we alles snel weer opgeruimd. De foto’s postten we op onze sociale media om de aandacht te vestigen op de plasticvervuiling in onze oceanen. De situatie is echt alarmerend: meer dan 8 miljoen ton plastic afval belandt elk jaar in de oceaan. Jaarlijks sterven daardoor meer dan 1 miljoen zoogdieren, vissen, schildpadden en vogels. We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen om de oceaan én de dieren te redden.” (MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier