Walter Vanlerberghe komt belofte na en stelt boek ‘Vergeten Gesticht 2’ voor

Walter Vanlerberghe samen met de bestuursleden van het Davidsfonds. (foto WME) © Wouter Meeus
Wouter Meeus

Op een reünie na de uitgave van het eerste boek in 2012 deed Walter Vanlerberghe (79) uit Ingelmunster de belofte ooit een tweede boek te schrijven over het gewezen Sint-Antoniusgesticht in Aarsele. Tien jaar later is dat boek een feit en mocht de auteur vorige week vrijdag ‘Vergeten Gesticht 2’ onder ruime belangstelling voorstellen in het Dorpshuis in Aarsele.

Net zoals het eerste boek, dat tot stand kwam met medewerking van het Davidsfonds Aarsele/Kanegem, is ook het tweede exemplaar een rijkelijk geïllustreerd en 160 pagina’s tellend boek geworden. In 31 hoofdstukken neemt auteur Walter Vanlerberghe, die zelf acht jaar leerling was op het internaat, ons aan de hand van waargebeurde verhalen mee naar zijn jeugdjaren en die van duizenden jongens uit de streek die schoolliepen in het nonneninternaat. “Een tijd die bij velen een blijvende indruk heeft nagelaten vanwege het harde regime dat de kloosterzusters er op na hielden”, aldus Walter.

Het gesticht waar ‘schone’ manieren geleerd werden, door een keiharde opvoeding van vrouwen met zwarte soldatenuniformen van God, zoals de auteur het beschreef, werd dan wel geruime tijd afgebroken, het blijft een plek op de ziel van velen. Na de publicatie van zijn eerste boek kwam Walter dan ook meerdere nieuwe verhalen en getuigenissen ter ore die de basis vormden voor dit tweede boek. “Naast de getuigenissen werd het een boek met unieke foto’s uit het rijke verleden van Aarsele, van vroegere klassen met klasgenoten, zelfs de leerlingenlijst werd ondertussen uitgebreid met meer dan 600 namen.”

‘Vergeten Gesticht 2’ kost 30 euro, storten kan op rekeningnummer BE86 0012 0984 7250 van Walter Vanlerberghe. Het boek is ook te koop in de boekhandel, bij Davidsfonds Aarsele via 051 63 30 91 of vergetengesticht@telenet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier