‘Wakosta’-budgetbeurs helpt mee aan financiële educatie van jongeren

© (Foto WM)
Redactie KW

In het kader van de financiële educatie van jongeren organiseert het Tieltse OCMW in samenwerking met de scholen en het regionale samenwerkingsverband ‘Budget In Zicht’ BIZ tussen 11 oktober en 26 november de ‘wakosta-budgetbeurs’. Met die beurs willen ze de jongeren voorbereiden op de uitdaging om zelf financiële keuzes te maken eens ze de schoolbanken verlaten.

“Jongeren die de schoolbanken verlaten, worden vaak geconfronteerd met de uitdaging om de juiste financiële keuzes te make”, stelt schepen van Sociale Bijstand en Armoedebestrijding Roos Bovijn-Tack (CD&V). Via een interactief inleefparcours probeert de budgetbeurs daaraan tegemoet te komen. De jongeren maken er kennis met het leven op eigen benen en de financiële keuzes die daarbij aan bod moeten komen. Zowat alle thema’s komen aan bod en bij elk thema wordt stilgestaan bij de keuzes die de jongeren maken. “Want ondervinding is de beste leerschool”, stelt Bovijn-Tack. Zo wordt er onder meer gesproken over de uitgaven qua wonen, inkopen, media en vrije tijd.

Aanvankelijk krijgen de leerlingen een ‘loon’ toegewezen, waarna ze per thema kunnen kiezen hoeveel ze willen uitgeven aan een bepaald iets. Dat wordt bijgehouden in een app, waarna ze aan het einde van de rit kunnen zien of hun budget nog in evenwicht is.

De leerlingen van het vijfde jaar van De Ster mochten woensdag de spits afbijten. Remi Impe was één van die leerlingen. “Het meeste wist ik wel al, maar ik vond het wel nog steeds een interessant en erg nuttig initiatief. Het ging ook over ziekenfondsen en verzekeringen, wat ik wel leerrijk vond, aangezien je daar als jongere normaal niet mee geconfronteerd wordt. Ik vind het dan ook een goed initiatief. Ik ben nu bijna achttien, dus als ik ooit uit het huis vertrek, is het wel handig om dit nog eens te horen”, vertelde hij.

De beurs loopt van 11 oktober tot 26 november. In die tijd worden zullen zo’n 350 à 370 studenten de beurs bezoeken. Naast BuSo De Ster zullen ook Campus De Reynaert, de Regina Pacis, het Sint-Jozefsinstituut, het VTI en Sportschool Meulebeke er langsgaan. (TM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.