Wakkens Kommeke is terug van weggeweest met dank aan Christ Callens

Oudere inwoners kennen misschien nog het typisch lokaal gezegde ‘Een kommeke doen’. Dan ga je tijdens de koffieklets een lekkere jenever (of twee) drinken. Christ Callens van drukkerij Lacaprint brengt de jenever onder de naam Wakkens Kommeke nu opnieuw op de markt.

Christ Callens zorgt voor de comeback van het Kommeke. © vadu

“Een kommeke doen was inderdaad een oud gebruik, vooral bij huisvrouwen”, weet Christ, want hij vroeg info op bij heemkundige Jules Desmet. “Wanneer Wakkense dames vroeger voor een koffienamiddag samenkwamen (in het Wakkens noemt men dat nog steeds ‘op koffiebal gaan’, red.) slurpte men niet alleen steevast koffie, maar daar hoorde ook een kommeke bij. Iedereen die al van dit kommeke genoten heeft, zal toegeven dat het een heerlijk gezonde drank is en hoe het soms gevaarlijk kan zijn bij grote dosissen.”

Er kwam zelfs een hele ceremonie aan te pas. “Bij het maken van het kommeke gebruikte men inderdaad een kom, smolt daarin enkele lepels suiker en goot daarbij dan een pintje of een half pintje jenever. Alles wat het kommeke bevatte was zuiver, lekker en gezond en zette aan tot nog eentje.”

Lekkere digestief

Toen Christ die geschiedenis hoorde, raakte hij gefascineerd. “Ik ken toevallig goed de producent van de Baranya-jenever uit Sint-Baafs-Vijve en ging bij hem te rade. Zo groeide het idee om samen het Wakkens Kommeke als citroenjenever uit te brengen. Het resultaat is een lekkere digestief op basis van jonge graanjenever, suiker en vers geperst citroensap. We zijn heel tevreden met het resultaat. Ik heb een patent op de naam genomen, maar ik ben wel nog op zoek naar een geschikt jeneverglas. De bestaande glaasjes blijken net iets te groot voor het gebruik van het Kommeke. Wie me kan helpen, mag altijd een seintje geven.”

(vadu)

Een fles van het Wakkens Kommeke kost 16 euro en is te bestellen via de drukkerij of via www.wakkenskommeke.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.