Wachtlijsten voor strandcabines nog nooit zo lang

©Peter MAENHOUDT
©Peter MAENHOUDT
Hannes Hosten

Strandcabines waren zelden zo populair als nu. In heel wat badplaatsen werden al extra ‘badkarren’ geplaatst, maar dan nog nemen de wachtlijsten- die ook vroeger al bestonden – nog toe. Alleen al bij de stads- en gemeentebesturen staan er minstens 6.095 namen op de wachtlijst, maar ook de 64 badkarhouders hebben zowat allemaal een lijst. Knokke-Heist spant de kroon met bijna 5.500 wachtenden voor een strandcabine, zo blijkt uit een rondvraag van onze krant.

Strandcabines zijn al een heel oude traditie, die je vooral terugvindt aan de Vlaamse, Nederlandse en Noord-Franse kust. De badkarren dienden aanvankelijk om je op een zedige manier te kunnen omkleden, maar groeiden uit tot populaire zomerse pleisterplaatsen voor familie- of vriendengroepen. Wie de voorbije jaren een plekje had, krijgt normaal voorrang voor het volgende jaar. Daardoor is het voor nieuwkomers niet makkelijk om aan een cabine te geraken.

Meer dan ooit zijn de ‘badkarren’ populair. Je kan ze huren bij een van de 64 badkarhouders of baigneurs aan onze kust. Vroeger verhuurden zij vooral cabines en ligzetels, maar de laatste tien jaar breidde hun opdracht uit. Zeker in Knokke-Heist en Blankenberge, maar ook elders openden de stranduitbaters strandbars. Daarnaast kan je in de meeste badplaatsen ook particulier een plekje op het strand huren bij het stads- of gemeentebestuur. Voor het huren van de cabine zelf kan je dan bij de baigneurs terecht, al is het meestal ook toegelaten zelf een cabientje in elkaar te timmeren.

Minstens 9.030

Vorig jaar werden de strandcabines met vertraging geplaatst door de lockdown, dit jaar kon dat weer op het gewone moment, tussen eind maart en begin mei. Uit onze telling blijkt dat er dit jaar minstens 9.030 staan, de cabines van de stranduitbaters in Knokke-Heist niet meegerekend, want die worden niet exact geteld. Dan nog spant de Zwingemeente de kroon met maar liefst 3.088 plaatsen die niet via een baigneur , maar particulier door het gemeentebestuur worden toegekend.

Op de tweede plaats staat Oostende met 1.098 cabines, particulier en stranduitbaters samen. Ook bakermat Blankenberge met 919 badkarren en De Haan met 881 stuks hebben een sterke cabinetraditie. In zeven van de tien badplaatsen staan ietsje meer cabines dan vorig jaar, enkel in Knokke-Heist en Oostende is dat niet het geval. In Middelkerke gebeurt de telling pas deze zomer. Daar gebeurt het cabineverhuur enkel door de stranduitbaters. In totaal worden dit jaar zeker 243 cabines extra geplaatst.

Meer plaatsen

In Blankenberge nam het aantal cabines het meest toe in vergelijking met vorig jaar: 66 extra stuks, maar dat komt niet doordat het stadsbestuur meer plaatsen heeft voorzien. “Door de werken aan de wandelweg van de pier verminderde het aantal plaatsen zelfs van 928 tot 919”, weet strandtoezichter Koen Levecke. “Maar vorig jaar waren 38 plaatsen niet ingevuld en kwamen 37 klanten niet af door corona.”

Ook op andere badplaatsen heeft de toename meestal te maken met plaatsen die vorig jaar niet en nu wel ingevuld raakten. Enkel in Zeebrugge werd het aantal plaatsen opgetrokken van 430 naar 470. Uniek is en blijft wel dat de badkarren er haaks op en niet parallel met de dijk staan.

Wat vooral opvalt, is de toenemende interesse. Ondanks de extra plaatsen signaleren zowat alle kustgemeenten dat er meer mensen op de wachtlijst staan. In Knokke-Heist is die lijst het langst. Liefst 5.459 mensen dromen van een cabine op de stranden van Knokke of Heist, maar raakten niet aan een plekje. En het laatste jaar is het lijstje nog met 1.000 namen uitgebreid. De verklaring? Corona. Mensen zijn niet zeker van hun reis en willen hun vakantiegevoel in eigen land veiligstellen.

“Mensen willen de zomer meer op eigen strand beleven”

In Blankenberge nam de vraag toe – alle lege plekjes zijn ingevuld – en staan nog zeker 50 mensen op de wachtlijst. “Mensen hebben een centje over, omdat ze niet op reis gaan”, is de indruk van Koen Levecke. “Daarom willen ze de zomer nu meer op het eigen strand beleven.”

Vier jaar wachten

Bij de stad Oostende staan ruim 500 mensen op de wachtlijst. Hoe lang je moet wachten, hangt af van de gekozen zone. “In sommige zones krijg je het volgende seizoen al een plekje, in andere zones kan de wachttijd tot vier jaar bedragen”, zegt het stadsbestuur.

De gebroeders Marc en Hugo (rechts) Vandevelde plaatsen jaarlijk zo'n 500 strandkabines op de Oostendse stranden.©Peter MAENHOUDT
De gebroeders Marc en Hugo (rechts) Vandevelde plaatsen jaarlijk zo’n 500 strandkabines op de Oostendse stranden.©Peter MAENHOUDT

De gebroeders Marc en Hugo Vandevelde zijn de grootste van de twee strandverhuurders in Oostende. Ze plaatsen alles samen om en bij de 500 cabines, deels in hun eigen concessie, maar grotendeels voor particulieren die een plaatsje huurden bij de stad. Ook hier heerst dezelfde indruk. “Door de coronacrisis kunnen de mensen niet meer naar het buitenland of ze vrezen daar toch voor. Onze klanten zijn meestal vaste klanten van jaren“, vertelt Marc. “Nieuwe klanten schrijven we op. We hebben al een hele lijst, maar we kunnen maar de plaatsen bezetten die we hebben.”

Erwin Renders: “Mensen ontdekken nu hun eigen strand weer”

Erwin Renders van de Blue Beach in Blankenberge: “Goed dat we nu een vaste plaats hebben.”©Davy Coghe Davy Coghe
Erwin Renders van de Blue Beach in Blankenberge: “Goed dat we nu een vaste plaats hebben.”©Davy Coghe Davy Coghe

Erwin Renders leidt al sinds 1993 de stranduitbating Blue Beach in Blankenberge. Daar heeft elke uitbater nog maar sinds vorig jaar een vaste plaats. “Beter voor ons, want mensen zijn gewoontedieren”, zegt Erwin.

Hoewel er heel wat te doen is rond het gerechtelijk onderzoek naar mogelijk gesjoemel bij de toewijzing van de strandconcessies, vindt Erwin de keuze op zich een goede zaak. “We zijn nog met dertien badkarhouders, die vroeger via loting hun plaats kregen. Maar daardoor stonden wij het ene jaar op een totaal andere plaats dan het andere en wijzigde ook elk jaar ons klantenbestand. Daardoor kan ik moeilijk vergelijken met vroeger. Maar nu staan wij voor het tweede jaar op rij op dezelfde plaats en ook het jaar daarvoor stonden we niet ver van de pier. Zo hebben we de laatste drie jaar dezelfde klanten.”

“Meer voldoening”

“We zijn bang geweest voor de aanbesteding, maar het is positief uitgedraaid. Doordat we nu een vaste plaats hebben, kunnen we een wachtlijst aanleggen en zullen we wellicht meer cabines verhuren dan vroeger. Mensen zijn gewoontedieren en komen graag elk jaar naar dezelfde plaats. Voor de sfeer, de muziek die we draaien, het goede contact met de baas… We kunnen nu een vast klantenbestand aanleggen. En het zit goed voor komende zomer. Hier en daar heb ik nog een weekje over, maar niet veel meer.”

“In de voorbije 28 jaar zag ik de job al veel veranderen”, zegt Erwin. “Tien jaar geleden hadden wij nog geen toiletten. Nu kan je je dat niet meer voorstellen. Zeker voor gezinnen met kinderen, maar ook voor oudere mensen, is het erg belangrijk die luxe te kunnen bieden. Sinds 2011 hebben we ook een strandbar, terwijl we daarvoor enkel cabines en ligbedden verhuurden. Het is veel harder werken, maar je haalt er ook meer voldoening uit. Vroeger verhuurde je na 15 uur geen bedden meer, nu hebben we hier – als de zon pas later doorbreekt – nog heel wat volk in de vooravond. Het is geestig op ons strand. En corona heeft dat nog geaccentueerd. Mensen ontdekken nu hun eigen strand weer.”

Eliane Bartholomeus (De Panne): “Elke dag mails en telefoons”

Eliane Bartholomeus bij haar retrocabines.©Marnix Goemaere
Eliane Bartholomeus bij haar retrocabines.©Marnix Goemaere

Eliane Bartholomeus van de stranduitbating Maria in De Panne is bekend van de retrocabines op grote wielen. Zij zit al dertig jaar in het vak. Haar grootouders zijn er destijds mee gestart en ook haar moeder verhuurt nog strandcabines. Normaal plaatsen de acht badkarhouders in De Panne hun cabines vanaf 15 april en de particulieren vanaf 1 mei. Dit jaar begon de opbouw van de strandcabines pas deze week, omdat het gemeentebestuur eerst een houten wandelpad heeft aangelegd.

“De typische retrocabines gebruiken we enkel om ons eigen materiaal in op te bergen”, legt Eliane uit. “Die worden niet verhuurd. De ‘gewone’ witte cabines verhuren we wel. Bij mij komen altijd dezelfde mensen terug, soms al jarenlang. Zij krijgen ook als eersten een plaats, want er is een lange wachtlijst. Er zijn mensen die meerdere jaren wachten op een plaats. Zeker dit jaar is er heel veel vraag, nu je niet meer zeker bent dat je naar het buitenland kan gaan. Extra plaatsen heeft het gemeentebestuur niet voorzien. Ik krijg elke dag wel enkele telefoons en mails. Op mijn wachtlijst staan ondertussen een stuk of 50 namen. Ik kan hen voor dit jaar niet meer helpen, maar nodig hen dan uit om naar mijn uitbating te komen en een stoel of ligbed te huren. Dat kan wel nog.”

Eliane heeft ook cabines die ze niet voor het hele seizoen verhuurt, maar per week. “Daar is wel soms wat leegstand, tussen twee periodes in”, legt ze uit. “Die proberen we dan op te vullen, maar dan moeten de klanten nemen wat nog vrij is. Ze kunnen niet zelf hun cabine kiezen. Vorig jaar had ik zo nog heel wat gaatjes, maar dit jaar is alles al heel goed opgevuld.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier