Wachten op fietsenstalling bij residentie Karel van Mander

Bij gebrek aan een fietsenstalling moeten bewoners en/of bezoekers de fiets tegen de afsluitdraad plaatsen. (foto luc)
Bij gebrek aan een fietsenstalling moeten bewoners en/of bezoekers de fiets tegen de afsluitdraad plaatsen. (foto luc)
Redactie KW

Als vijfde bijkomend punt op de agenda van de gemeenteraad van 10 maart 2021 stond de fietsenstalling bij residentie Karel van Mander. Het punt werd nog maar eens op de agenda geplaatst door onafhankelijk raadslid Marina Duyck, die het ook al in de gemeenteraad van 10 februari aankaartte.

Residentie Karel van Mander is een project van de huisvestingsmaatschappij De Mandel en omvat 34 aanleunappartementen die in het verlengde van het dienstencentrum Ter Deeve werden gebouwd in de Karel van Manderstraat. De werkzaamheden werden op 5 april 2016 aangevat en in september 2017 werden de gebouwen opgeleverd. Op 28 juni 2018 volgde de plechtige inhuldiging. Elk appartement heeft een leefruimte, een volwaardige keuken, een berging, een badkamer en één of twee slaapkamers. Rond de gebouwen zijn er parkeermogelijkheden voor auto’s. Maar er geen stalling te bespeuren voor fietsen…

Geen keldergarage

“De residentie zelf bezit geen ondergrondse noch bovengrondse garages”, vertelt Marina Duyck. “Er is buiten het appartementenblok geen enkel fietsenrek te bespeuren. Voor bewoners die zich met een fiets verplaatsen, betekent dit een grote drempel. Eigenaars van een elektrische fiets durven die niet buiten te laten staan , maar kunnen hun rijwiel ook nergens veilig stallen tenzij zij het meenemen in de flat. Voor bewoners van de gelijkvloerse verdieping is dit nog een mogelijkheid maar wie één of twee hoog woont, zit met een probleem.”

“De bewoners hebben al aangeklopt bij het dienstencentrum Ter Deeve met de vraag of er een keldergarage te huur is waar zij hun fiets zouden kunnen stallen. Zij kregen te horen dat alle ruimtes ingenomen waren. Daarna werd de gemeente aangesproken en hier was er bereidheid om een stuk grond ter beschikking te stellen waarop De Mandel een gesloten fietsenstalling zou kunnen bouwen. Ik hoop dat een positieve communicatie met De Mandel tot resultaat zal leiden.”

Reactie burgemeester

Burgemeester Dirk Verwilst: “ Ik besef dat we hier met een ongewone situatie te maken hebben. Als huurder ben je op de hoogte bij het betrekken van het appartement dat er geen garages of fietsenstallingen zijn. Het ontbreken hiervan lijkt me een spijtig iets. Een sociale huisvestingsmaatschappij moet toch rekening houden met bepaalde noden van de bewoners.”

“Om hierin toch enige klaarheid te scheppen zullen we contact opnemen met De Mandel om de mogelijkheden te onderzoeken om alsnog een fietsenstalling te plaatsen in de nabijheid van de residentie. We zullen eveneens communiceren met de bewoners, maar hen ook duidelijk maken dat we grond ter beschikking stellen maar zelf geen fietsenstalling zullen bouwen .”

Wordt dus vervolgd. (LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.