Waarom onze kust maar 4 vierkante kilometer strand telt

Vaste constructies zoals golfbrekers, gesloten duinengordels, natte strandzones en natuurgebied zijn uitgesloten om meegeteld te worden als strandzone. Foto: Fort Napoleon in Oostende. © Foto Kurt
Hannes Hosten

Bij de berekeningen van het maximum aantal badgasten deze zomer, gaat men uit van net geen vier vierkante kilometer beschikbaar strand. Toch wel erg weinig voor een kuststrook van 67 kilometer lang. Hoe komt dit? “Niet alle zand is gelijk.”

Westtoer berekende hoeveel zonnekloppers deze zomer terechtkunnen op onze stranden. Dat zijn er 395.700.Opvallend daarbij is dat men uitgaat van nog geen 4 vierkante kilometer beschikbaar strand. Toch weinig voor een kuststrook van 67 kilometer.

“We maakten een inschatting op basis van de beschikbare Google Earth-beelden om de strook zacht zand voor de volledige kust in kaart te brengen”, verduidelijkt Dirk Marteel van Westtoer. “De cijfers worden momenteel wel nog verfijnd op basis van de meest recente situatie op het terrein.” Vaste constructies zoals golfbrekers, gesloten duinengordels, natte strandzones en natuurgebied zijn uitgesloten.

De uitsluiting van nat zand kan verklaren waarom bijvoorbeeld Zeebrugge volgens deze berekeningen maar over 0,23 vierkante kilometer strand beschikt (zie infografiek onderaan), terwijl het in de praktijk een kwartier wandelen is naar de laagwaterlijn.

Maar zelfs die luttele vier vierkante kilometers zijn niet zomaar vrij in te nemen. Zo houdt de inschatting geen rekening met strandbars, strandcabines en sport- en evenementenstranden. Zaken die veelvuldig aanwezig zijn in badsteden als Blankenberge en Knokke-Heist.

Epidemiologische nachtmerrie

Al bij al erg weinig vrij strand dus voor een land met 11 miljoen inwoners. En een epidemiologische nachtmerrie mochten die plots allemaal tegelijk naar het strand willen.

Net daarom werd het maximum aantal mensen op het strand berekend. De kustburgemeesters en gouverneur Carl Decaluwé zijn er als de dood voor dat het kusttoerisme verantwoordelijk zou zijn voor een plotse verspreiding van het coronavirus of een eventuele heropflakkering. “Belangrijke uitgangspunten bij de heropstart van het toerisme aan de kust zijn spreiding van de bezoekers in tijd en ruimte, veiligheid, afstand en hygiëne”, zegt Brugs burgemeester Dirk De fauw, tevens voorzitter van het Kustburgemeestersoverleg.

Om die afstand te garanderen gaat Westtoer uit van één persoon per 10 vierkante meter en komt zo aan 395.700 plaatsen. En hoe ze aan 10 vierkante meter per persoon komen? Per gezelschap van drie mensen wordt een rechthoek van 6 vierkante meter – of een rechthoek van 3 bij 2 meter – gerekend. Aan elk van de vier zijden van deze rechthoek komt nog een strook van 1,5 meter, wat in totaal 6 bij 5 meter of 30 vierkante meter voor drie personen maakt. Of 10 vierkante meter per persoon.

Waarom onze kust maar 4 vierkante kilometer strand telt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier