W13 en Fluvia gaan samenwerking aan voor vlotte verdeling mondmaskers

© Getty Images
Redactie KW

De regio Zuid-West-Vlaanderen kan op een lading mondmaskers rekenen. Dankzij de levering van 5 miljoen mondmaskers is de bescherming van het personeel in ziekenhuizen en triagecentra gegarandeerd. Om nu ook de woon- en zorgcentra in Zuid-West-Vlaanderen zo snel mogelijk te bedelen, zetten W13 en Hulpverleningszone Fluvia een unieke samenwerking op poten.

Tegelijk blijft het inzamelen van (zelfgemaakte) mondmaskers van levensbelang. Om ook die op de juiste plaats te krijgen, zorgde iedere stad of gemeente de voorbije dagen voor één officieel inzamelpunt. De inzamelpunten zijn een voorbeeld van hoe de regio deze situatie gestructureerd probeert aan te pakken. Zo loopt er op medisch vlak een stevige samenwerking tussen de grote ziekenhuizen AZ Delta in Menen, AZ Groeninge in Kortrijk en O.L.V. Lourdes in Waregem, huisartsenkring HZW, de eerstelijnszorgverstrekkers en de lokale besturen. W13, de vereniging van de 14 OCMW’s en het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) in Zuid-West-Vlaanderen, zorgt dan weer voor de broodnodige coördinatie.

In nauw overleg met W13 staat Hulpverleningszone Fluvia dan weer in voor de logistieke verdeling van de federale maskers. De beschikbare maskers en ander medisch materiaal zorgvuldig verdelen naar de ziekenhuizen en triagecentra, onder andere door noodleveringen aan eerstelijnszorgverstrekkers die zonder zitten, daar zetten Fluvia en W13 nu maximaal op in. Francis Benoit, voorzitter van Fluvia: “De sterkte van deze regio is haar dynamiek en hoe ze snel de krachten weet te bundelen. Zowel voor het opzetten van de triagecentra als voor het aanleveren van de mondmaskers is de organisatie dankzij Fluvia, W13 en de lokale besturen ongelooflijk. Hulpverlening en zorg zijn onze eerste prioriteit in deze crisis. Alle middelenhelpen iedereen vooruit.” Philippe De Coene, voorzitter van W13, vult aan: “We hopen dat we onze burgers, zorgbehoevenden en zorgverstrekkers hiermee een stukje gerust kunnen stellen. Samen met Fluvia en de lokale besturen doen we er alles aan om iedereen zo goed mogelijk te beschermen. Zorgverleners, patiënten of mensen die ziek en geïsoleerd thuis moeten blijven: iedereen heeft baat bij zo’n mondmaskertje. Het verlaagt de kans drastisch dat je iemand uit je omgeving besmet.”

Officiële inzamelpunten

Zo goed als iedere stad of gemeente uit de regio Zuid-West-Vlaanderen heeft haar eigen inzamelpunt. Heb je net privé of in groep een lading mondmaskers afgewerkt? Heb je een lading mondmaskers en woon je in Zuid-West-Vlaanderen? Breng die dan naar een van de adressen uit onderstaande lijst. Ook aangekochte mondmaskers mag je trouwens altijd meegeven. Via de weblink www.welzijn13.be/content/inzamelpunten-mondmaskers kan je de correcte adressen ten allen tijde terugvinden. (Peter Van Herzeele)


Anzegem: Gemeentehuis, De Vierschaar 1, Anzegem.

Avelgem: Sportcentrum Ter Muncken, Doorniksesteenweg 226, Avelgem.

Deerlijk: Gemeentehuis, Harelbekestraat 27, Deerlijk.

Harelbeke: Stadsarsenaal, Broelstraat, Harelbeke.

Kortrijk: OC De Vonke, Lagaeplein, Heule.

Kuurne: Dienstencentrum Ter Groenen Boomgaard, Ter Groenen Boomgaard 23, Kuurne.

Lendedele: Sas gemeentehuis, Dorpsplein 1, Lendelede.

Waregem: Stadswinkel, Gemeenteplein 2, Waregem.

Wervik: Onthaal stadhuis, Sint-Maartensplein 16, Wervik.

Wevelgem: Sociaal Huis, Deken Jonckheerestraat 9, Wevelgem.

Wielsbeke: Balie woonzorgcentrum Ter Lembeek, Hernieuwenstraat 15, Wielsbeke.

Zwevegem: Gemeentepunt, Blokkestraat 29 OF het WZG, Otegemstraat 75.

Wie met een dringende nood aan mondmaskers zit, kan met zijn of haar vraag terecht bij W13 via www.welzijn13.be/content/ondersteuning-eerstelijnswerkers.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.