Vzw Vrienden der Blinden reikt diploma uit aan blindengeleidehonden: Tien afgestudeerde ‘privéchauffeurs’

Jojo, Gracie, Ronny, Raf, Rudolf, Racham, Olly, Redgy, Sally en Amber met hun baasjes en de mensen van Vrienden der Blinden. (foto MVQ) © Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Jojo, Gracie, Ronny, Raf, Rudolf, Racham, Olly, Redgy, Sally en Amber zijn afgestudeerd. De vzw Vrienden der Blinden organiseerde voor hen en hun baasjes een feestelijke proclamatie in de Witte Burg.

“Het orgelpunt van de opleiding is de dag dat deze honden aan hun echte carrière beginnen”, zei voorzitter Wim Dezeure. “Dankzij het raderwerk van één grote ploeg slagen ze daarin. Dat raderwerk werkt alleen als alle tandwielen goed functioneren. Van onze manager, onze administratieve en technische medewerkers, de instructeurs, de mensen achter de schermen tot de dopjesploeg, de gidsen en vrijwilligers, de pleeggezinnen… De groei van Vrienden der Blinden die we voor ogen hebben, kunnen we enkel realiseren met een gezond financieel beheer. Daarbij zijn donaties van verenigingen, sponsors en particulieren voor ons van levensbelang.”

Na twee pakkende verhalen van ‘Thuis’-acteur en GAIA-lid Pol Goossen over hondenliefde, was het tijd voor de proclamatie van de ‘Klas van 2020’. Met kwispelende staart huppelden ze het podium op, samen met de trainer en hun baasje.

Jojo en baasje Nicole Wellens waren als eerste aan de beurt. Jojo is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en volgens baasje Nicole reageert ze op zowel Engelse als Nederlandstalige commando’s. Voor Mia Polfliet is Gracie haar derde geleidehond. Ronny is de trouwe viervoeter die Ine Wynsberghe assisteert. Raf gaat samen met zijn baasje Robert De Blanck boodschappen doen en toonde tijdens een training zelfs zijn talent op een skateboard. Voor Christa Vandezande was viervoeter Rudolf het mooiste eindejaarsgeschenk dat ze zich kon dromen.

Bruggeling Dirk Van Dingenen en Racham zijn onafscheidelijk. “Racham betekent ‘veelbelovend’ in het Hebreeuws, en dat is ook zo”, zegt Dirk. “Ik noem Racham mijn privéchauffeur! Hij begeleidt me op de trein, de tram of de bus, op het herscholingsinstituut voor blinden en slechtzienden waar ik computercursussen volg. In de klas ligt hij naast mij te snurken… Samen gaan we naar de markt in Brugge, en zonder commando’s weet hij perfect mijn vaste kraam te vinden!”

Doris Vermote is preus lik veertig op Olly. “Olly is mijn compagnon de route, mijn rustpunt, mijn buddy for life, mijn alles”, zegt ze. Voor Eddy Seynaeve is hond Redgy zijn grappige ‘piekezot’, die graag aan boomschors knabbelt. Beeldhouwer Eddy zorgde voor een verrassing voor de Vrienden der Blinden: hij heeft de kop van Redgy verwerkt in een beeld dat hij aan de vzw schenkt. Sally is de vierde geleidehond van Hilde Leroy, die al drie herders heeft gehad.

Amber en Olivier De Coster sloten de rij. “Amber had tijd nodig om open te bloeien, maar ze is een echte dame met attitude”, zegt Olivier. “Als er thuis wordt geknuffeld met de kinderen, dan is ze er als de kippen bij! En ze geniet van de zon en het strand – maar op water is ze niet gek!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.