Vzw Voor Kinderen Wielsbeke vecht mee tegen corona

Gratis foto: vzw-voorzitter Arne Casteleyn, Gilles Quaegebeur, thuisverpleger Lieven Deprince, Yves Vanden Bussche, Gino Parmentier van de kring zelfstandig verpleegkundigen, Mathias Lambrecht, David D'hoop en Bart Bourgeois en Filip Vanwijnsberghe van Lions Club Waregem. © foto NVR
Redactie KW

Het COVID-19-virus houdt onze maatschappij nog altijd in een greep. Het virus heeft een ongeziene impact. Vzw voor Kinderen uit Wielsbeke focust vooral op zieke en kansarme kinderen, maar verandert nu het geweer van schouder. “Van de 80.000 euro schenkingen die we dit jaar al uitgaven, ging er bijna 25.000 naar de bestrijding van corona”, zegt Yves Vanden Bussche van de vzw.

Initieel werd Vzw voor Kinderen opgericht om middelen te voorzien om de stofwisselingsziekte mucoviscidose te bestrijden. Ze stond ook in voor hulp en ondersteuning aan zieke en kansarme kinderen. Nu breidt de vzw haar activiteiten nog een beetje uit. “We vinden dat wij ook ons steentje kunnen bijdragen aan de strijd tegen het coronavirus. Muco vergeten we niet, maar corona is een probleem waar iedereen, en dus ook al onze medewerkers en sponsors, ook mee te maken krijgen. Nu merken we des te meer hoe belangrijk ze zijn. Zonder nadenken hebben we een go gegeven om corona mee te bestrijden”, legt Yves uit.

Concreet kocht de vzw bijna 3.000 FFP2-mondmaskers en 2.800 beschermpakken type 5 en 6. Men verdeelde die onder vijf ziekenhuizen, thuisverpleging en andere zorginstellingen. “Onze partners zijn AZ Delta, AZ Groeninge en de ziekenhuizen van Waregem, Tielt en Izegem. We merkten heel veel dankbaarheid op, maar ook heel veel solidariteit. Als het ziekenhuis genoeg mondmaskers op voorraad had, stuurden ze ons door naar het volgende ziekenhuis”, vertelt Yves.

Maar corona houdt voor de vzw niet op bij het uitdelen van maskers en pakken. “Het verzorgend personeel staat dag in dag uit voor de patiënten klaar. We staken hen een hart onder de riem door fruitmanden te doneren aan de werknemers. Die werden heel emotioneel onthaald. Verder hebben we ook speelgoed gedoneerd aan instellingen en zullen we ook nog voor een bloemetje kijken. Het is voor hen heel belangrijk dat hun werk gewaardeerd wordt.”

Ten slotte zal Vzw voor Kinderen ook investeren in de nazorg. “Als het virus zich teruggetrokken heeft, zullen de ziekenhuizen misschien nog hindernissen kennen. Zo kunnen we geïnfecteerd speelgoed vervangen of inspelen op mentale problemen. Nu is dat nog koffiedik kijken, maar we plannen een stuk budget in om te kunnen investeren in die nazorg.”

Geen opgevers

Door een nieuw partnership met Lions Club Waregem, kan de vzw een extra inspanning doen in deze tijd. “We zullen het dit jaar met iets minder inkomsten moeten stellen. We waren van plan het Europees kampioenschap op groot scherm te vertonen dit jaar. Onze jaarlijkse deelname aan de Dodentocht staat ook op de helling. Dat zal dus voor een gat in het budget zorgen. Maar we moeten erdoor. We zijn geen opgevers. Wat wij doormaken, is klein bier met wat de corona- en mucopatiënten meemaken“, geeft hij mee. Dat doorzetten zal zich vertalen in nieuwe plannen. “Voorlopig kunnen we nog niets toelichten, maar we hebben al een B- en een C-plan in onze gedachten. Met nieuwe evenementen kunnen we misschien toch nog een graantje meepikken voor het goede doel”, sluit hij af. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier