VZW voor kinderen uit Wielsbeke zorgt voor grootste groep ooit aan de start van de Dodentocht

Vorig jaar namen voor VZW voor Kinderen 78 wandelaars de bus naar Bornem. Dit jaar verschijnen van de groep 140 deelnemers aan de start. © NVR
Redactie KW

VZW voor Kinderen neemt dit jaar voor de vijfde keer deel aan de Dodentocht. Dit jaar zullen 140 deelnemers wandelen voor het goede doel: de grootste deelnemende groep ooit. De vereniging zet zich al jaren in voor mucopatiënten en andere zieke kinderen. “De deelname aan de Dodentocht is onze belangrijkste bron van inkomsten”, klinkt het.

Vijf jaar geleden nam de vzw voor het eerst deel aan de Dodentocht in Bornem. Toen waagden 17 deelnemers zich aan de 100 kilometer lange wandeltocht. “In de statuten van VZW voor Kinderen staat dat we culturele en sportieve activiteiten organiseren. De Dodentocht past perfect in dat plaatje. Ik wandelde al enkele jaren mee op bedevaart naar Halle. De Dodentocht is daar een vervolg van”, vertelt Yves Vanden Bussche van de vzw.

Goed gesoigneerd

Het aantal wandelaars nam met de jaren exponentieel toe. Vorig jaar waren er 78 deelnemers. Nu zijn dat er bijna dubbel zo veel. “Ook de populariteit van de Dodentocht nam enorm toe. Ondertussen is onze vereniging beter bekend in de streek. Deelnemers spreken andere mensen aan en zo groeide onze groep ook. Nu zijn we de grootste groep die ooit aan de start van de Dodentocht gekomen is”, vertelt Frank Soetaert.

De mensen die wandelen voor het goede doel, worden door de vzw goed gesoigneerd. “Ze zijn de vertegenwoordigers van onze vzw. Zij zorgen voor sponsoring. Dat kan een vast bedrag zijn of een bedrag per kilometer. Wij ondersteunen hen op acht stopplaatsen met eten en drinken, sanitaire voorzieningen en verzorging.”

“Die stopplaatsen liggen strategisch en volgen elkaar sneller op naar het einde toe. We doen daarvoor beroep op ongeveer 45 vrijwilligers”, gaat Frank verder. Frank staat in voor de logistieke begeleiding. Hij organiseert de volksverhuizing van drie vrachtwagens, twee toiletwagens, twee bestelwagens, 400 eieren, 750 yoghurts, 300 smoothies en nog veel meer.

Zijn kameraad Yves heeft al elk jaar meegewandeld. Volgens hem kan iedereen de Dodentocht wandelen. Al kunnen enkele voorbereidende trainingen wel nuttig zijn. “Wie minder getraind heeft, zal sneller last hebben van blaren en pijnlijke voeten. Het zit ook tussen de oren. Veel deelnemers krijgen een dipje en op dat moment moeten we hen motiveren om door te gaan. De uitdaging is niet simpel maar geeft je wel veel voldoening”, zegt Yves.

Euforie bij aankomst

Als ervaren Dodentocht-deelnemer weet Yves als geen ander hoe het voelt om de uitdaging tot een goed einde te brengen. “Niet alleen binnen de vzw-groep krijg je steun, maar ook andere wandelaars sleuren je erdoor. De euforie die je voelt na de aankomst is vergelijkbaar met een doelpunt van je favoriete voetbalclub als je in het stadion bent. Als je de Dodentocht zelf niet gewandeld hebt, kan je die beleving niet voelen”, weet hij.

Het aantal medewerkers van VZW voor Kinderen steeg de afgelopen vijf jaar van zes naar twintig. Yves en Frank stonden samen met David D’hoop, Peter Follens, Olivier Van Canneyt en Mathias Lambrecht aan de wieg van de vereniging.

Voor de vzw is de Dodentocht de grootste bron van inkomsten. Vorig jaar bracht de tocht ongeveer 25.000 euro op. Dat geld gebruiken de leden om onderzoek naar mucoviscidose te ondersteunen. Al steunen de bestuursleden ook andere projecten. “Begin dit jaar kondigden we al de aankoop van vijf hypnosebrillen voor ziekenhuizen aan, waardoor kinderen bij een behandeling minder pijn zouden lijden. Dit project zit al in een volgende fase, maar we zijn nog hard aan het werk om dit rond te krijgen”, besluiten Frank en Yves. (Niels Vromant)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier