Vzw Vlaanderen-Ierland stelt exclusieve drank voor

Vzw Vlaanderen-Ierland is een vereniging die er alles aan doet om de betrekkingen tussen Vlaanderen en Ierland zoveel mogelijk aan te zwengelen. Deze vereniging zag 15 jaar geleden zijn geboorte in Ledegem in het huis van Frans Vermeulen.

Vereniging Vlaanderen-Ierland brengt eigen whiskey op de markt. (Foto Jan Stragier)

Ook op heden is Peter Tanghe uit de St.-Eloois-Winkelstraat, nog steeds als Ledegemnaar in het bestuur van deze vereniging. Om hun lustrumfeest in te zetten, komen ze tijdens het weekend van 31 mei en 1 juni terug naar hun roots in Ledegem, waar ze op zondag een eigen nieuwe whiskey zullen voorstellen. Deze whiskey zal men kunnen proeven op een locatie op de wandel- en fietsroutes die men tijdens dit weekend kan wandelen en rijden.

“Alles begon in januari 2011”, aldus voorzitter Bart Depestel. “We besloten tegen 2014 te voorzien in een eigen whiskey. Een whiskey moet volgens de wetgeving minimum drie jaar en een dag ‘rijpen’ om whiskey te mogen noemen. We waren dus perfect op tijd en konden zelfs een whiskey van minimum acht jaar oud aanschaffen.”

Daar 2014 het herdenkingsjaar is van WOI en de Leinsters, die de bevrijders van Ledegem zijn, besloten ze dat alles aan elkaar te koppelen. “De vzw Vlaanderen-Ierland bestelde deze exclusieve drank bij de groep Cooley, die het vat zal opzenden”, gaat Bart Depestel verder. “De vzw zorgt dan voor de botteling op flessen en het etiket. Ierse whiskey, in Ierland schrijft men de naam van de drank op deze wijze, wordt gerijpt op oude gebruikte vaten en wordt in Ierland driemaal gedistilleerd, in Schotland tweemaal, waardoor Ierse whiskey meestal zachter van smaak is.”

Ledegem heeft, naast de intense contacten met het Leinster Regiment, nog een speciale band met Ierland. De vzw Vlaanderen-Ierland is hier ook voortrekker om Ledegem als eerste gemeente in België een zusterstad te laten vormen met Birr.

(LDE-foto Jan Stragier)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.