Vzw Tridam presenteert de eerste Viven Triatlon

Wim Debbaut, Jürgen Laruelle en Peter Foré organiseren met de vzw Tridam een nieuwe triatlon in Damme. © ACR
Redactie KW

Op zaterdag 30 mei vindt de eerste Viven Triatlon in Damme plaats. Een kwarttriatlon vanuit Oostkerke waar je individueel of in trio kan aan deelnemen. Het gaat om een niet-stayerwedstrijd die meer dan lokale triatleten wil aantrekken en tevens kiest voor een start to triatlon.

De Viven Triatlon wordt georganiseerd door de vzw Tridam van Wim Debbaut, Peter Foré en Jürgen Laruelle, allen uit Sijsele. Het drietal deelt met triatlon dezelfde passie en deed reeds mee aan diverse wedstrijden in de streek en daarbuiten, met zelfs een Ironman in Hamburg en Maastricht. Ondertussen kijkt het drietal uit naar een nieuwe uitdaging. Voor Peter wordt dit de duatlon ‘Hel van Kasterlee’.

Wim Debbaut en Peter Foré spraken er al jaren van om zelf eens een triatlon te organiseren en dit jaar is het ervan gekomen. “De poldertriatlon, tot vorig jaar georganiseerd door Oostkerke Sportief, gaat niet meer door”, weet Peter. “Wij vonden dit altijd de mooiste triatlon om aan deel te nemen. Samen met ons drie zetten we nu die wedstrijd verder onder de naam: Viven Triatlon Damme.”

Professionele aanpak

De start van de kwarttriatlon is in het dorp van Oostkerke. Het parcours ligt zo goed als vast, met 1 km zwemmen in de Damse Vaart, vanuit Sluis richting Brugge. 45 km fietsen gaat dan in de omgekeerde richting, met een deel in Nederland en enkele kilometers in Knokke-Heist. 10 km lopen is langs het Schipdonkkanaal, naar de molen van Oostkerke, de Sifon en het dorp waarin de deelnemers meerdere keren zullen passeren. Het gaat om een niet-stayerwedstrijd.

“We willen mensen begeleiden naar hun eerste kwarttriatlon”

“We willen het goede van de poldertriatlon behouden, aangevuld met ervaringen van ons drie uit onze deelnames aan wedstrijden. Met als ultieme doel: een topervaring voor de atleet, supporter en sponsor. Hierbij willen we zoveel mogelijk de lokale handelaars betrekken, als een partner. Onze bedoeling is om elk jaar als een soort van netwerkevent te groeien en vernieuwend te zijn”, stelt Wim Debbaut, die vooral het operationele luik voor zijn rekening neemt. Vooral het zoeken van medewerkers is hierbij belangrijk. “We willen het professioneel aanpakken en niet over één nacht ijs gaan. Ook het uitstippelen van het parcours en het inrichten van het triatlondorp zijn deels mijn taak. We kiezen overigens voor een rolling start. Hiermee vermijden we een overdrukke zwemstart en krijgt iedere deelnemer de nodige ruimte om gemakkelijk te kunnen zwemmen.”

Lessenreeks

Peter Foré ontfermt zich samen met Tony Traen eigenaar van Brouwerij Viven in Sijsele die als hoofdsponsor van de triatlon een alcoholvrij bier lanceert over het commerciële luik. Jürgen Laruelle is verantwoordelijk voor de administratieve cel. Samen met sportschepen Christoph De Sutter en Cedric Viaene regelt hij alle vergunningen. Ook het opstarten van de vzw, website en de promotie via sociale media is hun taak. “Het is belangrijk om mensen aan te zetten tot sporten, en tot triatlon”, vindt Jürgen. “Wij vroegen Dieter Staelens, een fervent triatleet, om met de stad Damme mee te werken aan start to triatlon. Bedoeling is om mensen zonder triatlonachtergrond of met weinig ervaring naar hun eerste kwarttriatlon te begeleiden. De reeks van twaalf lessen start begin maart. Daarnaast willen we meer dan lokale triatleten aan de start. Zo hebben we reeds de triatlonclub uit Kortrijk binnengehaald. Zij doen bij ons hun clubkampioenschap”, besluit Jürgen Laruelle.


Info: www.viventriatlondamme.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier