Vzw Triangulo houdt buffet à volonté voor projecten El Tumbador: “Er komt zeker hoger middelbaar”

De vzw Triangulo heeft groen licht gegeven voor de uitbouw van een hoger middelbare school. We zien vlnr. Hendrik Vandromme, Rosa Vandycke, Noël Roels, Steve De Backere en Jean Pierre De Backere. (foto Jan)
Redactie KW

Sinds 2004 steunt vzw Triangulo de projecten van de Egemse priester Freddy Degeyter in El Tumbador in Guatemala. Nadat eerder een revalidatiecentrum en lagere middelbare school werd uitgebouwd, zal de opbrengst van het buffet op zondag 14 november gebruikt worden voor het opstarten van hoger middelbaar.

In 1974 besloot de Egemse priester Freddy Degeytere zijn job als leraar aan het VTI van Izegem op te geven om naar El Tumbador in Guatemala te trekken om zich daar in te zetten om de erbarmelijke lee

fomstandigheden van de lokale koffieboeren te verbeteren. Tegen die achtergrond stichtte hij het centrum Los Reyes. Een aantal vrienden en oud-collega’s steunden hem financieel en besloten in 2004 deze steun te centraliseren in de vzw Triangulo. Met de hulp van de vzw werd inmiddels een revalidatiecentrum, een naaischool en een medisch centrum uitgebouwd. Daarnaast werden ook een kleuter-, lagere en lagere middelbare school opgericht.

Op dit moment zitten er zo’n 150 kinderen in de lagere school en volgen 80 jongeren het lager middelbaar. Recent werd ook een gebouw opgetrokken voor de ondersteuning van de sociale en administratieve diensten.

Financieel moeilijk

“Het spreekt voor zich dat om dit alles te realiseren heel wat geld nodig is”, vertelt voorzitter Jean-Pierre De Backere. “Gelukkig hebben we door de jaren heen altijd kunnen rekenen op de financiële steun van heel wat sponsors en ook de provincie heeft met 240.000 euro aan totale subsidies een flinke duit in het zakje gedaan. Daarnaast helpen activiteiten zoals ons buffet op zondag 14 november de kas wat te spijzen.”

“Sinds onze oprichting in 2004 hebben we al heel veel gerealiseerd. Eén van onze stokpaardjes was het inrichten van hoger middelbaar onderwijs. We zijn er echt wel trots op dat het niveau van onze lagere middelbare school merkelijk hoger is dan dat van de overheidsscholen, maar voor veel jongeren stopt het verhaal na het lager middelbaar. Voor hoger middelbaar moesten ze naar een grotere stad, wat financieel en praktische voor de meesten niet haalbaar is.”

“Daarom hebben we nu groen licht gegeven voor een hogere middelbare school die, als alles goed gaat, per 1 januari 2022 (het schooljaar loopt daar van januari tot oktober, red.) opgestart wordt. Dit zal aan de jongeren niet alleen de kans bieden in dezelfde school hun opleiding te vervolledigen, het geeft hen ook bijna de garantie om in de hoofdstad werk te vinden en zo hun familie financieel te ondersteunen.”

Afstandsonderwijs

Uiteraard heeft ook in Guatemala de coronapandemie voor veel problemen gezorgd. Freddy schetste ons een beeld van de huidige situatie in El Tumbador. “De overheid heeft beslist dat de scholen op dit moment via afstandsonderwijs moeten werken, wat ons voor een enorm probleem plaatst. Hoe kunnen we immers les geven wanneer de meerderheid van de leerlingen geen telefoon of laptop heeft en vele mensen geen internet kunnen betalen?”

“ Dit zorgt er voor dat de school momenteel maar op een derde van de capaciteit draait. Wat het revalidatiecentrum betreft hebben we met een gelijkaardige situatie te maken, want sommige behandelingen zijn weggevallen. Daar waar we vroeger tot 155 mensen per dag konden behandelen, zitten we nu op een 60-tal”, vertelt Freddy.

“In het medisch centrum is het daarentegen nu extreem druk, want wij zijn de enige gezondheidsinstelling die nog ‘normaal’ werkt. Ook wat de bestrijding van de pandemie in het hele land betreft, verloopt dit verre van vlot. Op dit moment is amper 13 procent van de bevolking gevaccineerd. Dit heeft meerdere oorzaken. Een eerste reden is van religieuze aard, want heel wat protestantse sekten zijn er van overtuigd dat het ‘bloed van God’ hen zal beschermen. Anderen proberen, in het spoor van Donald Trump, allerlei lapmiddeltjes.”

“Er is ook een praktische reden : zeer veel mensen leven van het teelten en oogsten van koffie en bananen en de plantages kunnen zich niet veroorloven in lockdown te gaan. Wanneer dit gebeurd zou dit betekenen dat alleen al in onze regio 40.000 mensen zonder inkomen vallen (er is immers geen werkloosheidsuitkering, red.). Een laatste reden is helaas de wijdverspreide corruptie in het land, waardoor de bestelde vaccins niet bij de mensen belanden. Wellicht zijn ook een deel van vaccins afgeleid naar de duurdere privé-klinieken.”

Inschrijven buffet

Het buffet vindt plaats in zaal De Magneet op zondag 14 november van 12 tot 14 uur. Volwassenen betalen 20 euro voor aperitief, soep en buffet à volonté. Kinderen tot 12 jaar betalen 10 euro en voor kinderen onder de 6 jaar is het gratis. Kaarten zijn te verkrijgen bij de bestuursleden. Wie de vzw financieel wil steunen, kan alle info terugvinden op de website www.triangulovzw.be, mailen naar info@triangulovzw.be of bellen naar 03 651 48 84.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier