Vzw Trage Wegen wil Oude Aerdeweg in Ingelmunster open

Mike (links) en Dani op de plek waar de weg zou moeten doorlopen, maar daar graast nu een paard. (foto FODI)
Redactie KW

Tijdens de meest recente gemeenteraad kwam ook een burger aan het woord. Mike Van Acoleyen kreeg namens de vzw Trage Wegen de gelegenheid om een dossier toe te lichten. Zij willen dat de Oude Aerdeweg heropend en hersteld wordt.

Sinds 2003 zet de vzw zich al in voor het herstel en het heropenen van veldwegen in onze gemeente. Vorig jaar stemde de Vlaamse regering een decreet dat hen daar sterk bij helpt. Burgers of verenigingen kunnen nu formeel en officieel aan de gemeenteraad vragen om een bepaalde weg te heropenen. Dat heeft de vzw van Dani Nolf uit de Rozestraat en Mike Van Acoleyen uit de Izegemstraat dan ook gedaan. Samen met Natuurpunt De Buizerd en de Brigandtrotters dienden ze een lijvig verzoekschrift in voor heropening en herstel van de Oude Aerdeweg.

Groen of boompjes

Deze weg heeft in feite drie namen, namelijk Oude Aerdeweg, Heirweg Noord of Chemin 50. Hij loopt van aan het bouwbedrijf Defreyne in de Bruggestraat tot over de Ringbaan bij de Zandbergmolen en sluit vervolgens aan op de Rodenbachstraat. Het is een stuk van een middeleeuwse heirweg, die van Brugge naar Kortrijk liep. Ook de Heirweg Zuid is een deel van diezelfde baan. “We vragen herstel van de verdwenen weg tussen de manege Tiliahof en het bedrijf Filip Soenens, en een bypass voor de verdwenen weg bij de kruising van de Ringbaan bij de Zandberghoeve”, zegt Mike Van Acoleyen. “Vlakbij de firma Soenens ligt ook een aftakking, maar die is afgesloten. Waar de weg zou moeten doorlopen, graast nu een paard.” Volgens Trage Wegen zou dit terug een mooie aansluiting kunnen worden op de trage wegen in Meulebeke. Dani vult aan: “We willen dat de Oude Aerdeweg mooi wordt ingekleed met groen of boompjes in de bermen. Zeker ter hoogte van de aansluiting met de Dossestraat is daar ruim plaats voor.”

Bevoegd schepen Jan Rosseel, zelf een verwoed wandelaar, gaf antwoord in de gemeenteraad. “We zijn al in gesprek met een aantal eigenaars. We houden je verder op de hoogte.” Na wat aandringen door de oppositie kwam het hoge woord eruit. “Ja, we willen de Heirweg Noord heropenen.” De vzw is niet aan haar proefstuk toe. Ook in Izegem aan het VTI heeft ze via een verzoekschrift een trage weg laten heropenen. “We voelen goede wil bij de lokale besturen. We zijn blij dat we het dossier mochten presenteren, maar vooral dat nu het startschot is gegeven door de schepen om de weg effectief te heropenen”, besluit het dynamische duo Mike en Dani. (Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier