Vzw TasToe verdeelt honderd kerstpakketten onder Wevelgemse families

Etienne Geldhof, Mia Vanpoucke, Paul Poppe, Chris Loosvelt, Gilbert Coolsaet en Veerle De Pauw.©Stefaan Lernout SLW
Etienne Geldhof, Mia Vanpoucke, Paul Poppe, Chris Loosvelt, Gilbert Coolsaet en Veerle De Pauw.©Stefaan Lernout SLW
Stefaan Lernout

Maandelijks verdelen de vrijwilligers van TasToe in Wevelgem voedselpakketten aan wie het financieel moeilijker heeft. TasToe verwacht dat door de coronacrisis nog heel wat meer gezinnen bij hen zullen aankloppen. Tijdens het jaareinde zorgt de vzw voor een kerstpakket, een extraatje waar heel wat Wevelgemse families maar wat blij mee zijn.

Agnes Baert was vanaf de opstart in 2011 tot begin dit jaar voorzitter en bezieler van de vzw. Na negen jaar gaf ze de fakkel door aan Paul Poppe. Die bereidt nu met een team van 17 vrijwilligers het kerstpakket voor. “Doorgaans komen maandelijks zo’n honderd gezinnen een pakket ophalen, waarbij we ongeveer 270 personen helpen”, vertelt Paul. Zij worden doorgestuurd via het Sociaal Huis, dat ook de werking van TasToe ondersteunt.

Twee ton voedsel

Afhankelijk van de gezinssamenstelling zit er in de pakketten droge voeding, verse producten zoals vlees- en zuivelwaren, diepvriesproducten, groenten en fruit, hygiënische en cosmetische producten en luiers. “Maandelijks verdelen we meer dan twee ton voedsel”, vervolgt voorzitter Poppe. “Dat komt van de voedselbank in Kuurne, krijgen we via het regionaal distributieplatform FoodAct van W13 of bekomen we van lokale handelaars. Via sponsors en acties zoals de Warmste Week 2019 ontvangen we financiële steun zodat we producten die ontbreken zelf kunnen kopen. De coronacrisis zorgde ervoor dat we onze werking moesten bijstellen. Bij de eerste lockdown bezorgden we de pakketten aan huis. Nadien gebeurde dat op afspraak. Het valt te verwachten dat het aantal gezinnen met een hulpvraag bij het Sociaal Huis zal toenemen. In december steken we een tandje bij, dan krijgen de gezinnen een extra kerstpakket. Met onder meer een kerstkoek en wat chocolade.”

Sociale kruidenier

Het gemeentebestuur voorziet 250.000 euro om een geschikte locatie aan te kopen om er een sociale kruidenier te vestigen. “Het is de bedoeling dat we omschakelen naar een werking volgens de principes van een sociale kruidenier en naar twee verdelingen per maand.” (SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier