't Veldzicht vzw is een kleine maar steeds groeiende organisatie voor mensen met een beperking of kwetsbaarheid. De vzw biedt dag-, woon- en werkondersteuning aan in Sint-Kruis, Sint-Andries en Beernem. "Wij zetten met onze projecten hard in op inclusie en buurtwerking", zegt Joyce Desmet, die mee aan de wieg stond van het project Vakantiehuisje in 't Groen. "De droom van een vakantiehuisje op maat leefde al lang in onze organisatie.

Na de zware lockdown kunnen ook ouders hier uitblazen - Joyce Desmet

Wij weten vanuit onze ervaring hoe moeilijk het kan zijn voor gezinnen, waarin iemand een beperking heeft, om een vakantie te organiseren. Laat staan een vakantie waar ook de zorgdrager zorgeloos kan genieten. Er bestaan al langer vakantiehuizen, hotels en B&B's waar toegankelijke kamers zijn ingericht, maar wij wilden nog dat stapje verder gaan met ons aanbod."

Alles kan, niks moet

De vzw bouwde een huisje voor vier personen op haar reeds bestaande domein in het Beernemse polderlandschap, dat flexibel kan worden ingericht op maat van wie er op bezoek komt. "We kregen daarvoor steun van Toerisme Vlaanderen, die ons het A-label toekende. Nu zijn we een erkende toegankelijke vakantiebestemming. We zijn daar heel blij mee. Een enorme troef van het vakantiehuisje is de ligging. Je kunt hier van alles doen. Op het domein wordt dag in dag uit dagbesteding voor mensen met een beperking aangeboden. Gezinnen kunnen hier samen overnachten. Zoon of dochter kan overdag mee de geitjes verzorgen, in ons atelier creatief bezig zijn of lekker kokkerellen.

't Veldzicht vzw kan alle steun gebruiken

Ook in Sint-Andries start 't Veldzicht een nieuw verbindend buurtwerkingsproject: De Huyskamer. Je kan er tussen de vele plantjes terecht voor een drankje en een babbel. Plantenstekjes, aankleding, giften... alles is welkom. Ook algemene giften om de organisatie en de werking te steunen zijn welkom, zeker na de verplichte lockdown waarin 't Veldzicht geen compenserende maatregelen mocht ontvangen. Een gift storten kan op BE65 0880 8844 5096. Vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

Wij bieden naast activiteiten ook zorghulp via zorgnetwerk Beernem. Ondertussen kunnen ouders eventjes met hun tweetjes een wandeling maken of iets gaan eten in de omgeving. De dagen van volledige lockdown waren voor sommige ouders heel zwaar. Wij hopen dat wie er nood aan heeft om even uit te blazen, de weg naar ons vakantiehuisje vindt. Dit is een onthaastingsplek. Alles is trouwens op voorhand bespreekbaar. Niets moet. Er zijn toegankelijke paden, dieren, een moestuin, een petanquebaan, een weide om in te spelen, een schommel, fietsen, noem maar op. Vervelen doe je je hier zeker niet."

Paardenpension

De mensen met een beperking die doorgaans activiteiten en opvang vinden bij 't Veldzicht staan mee in voor de organisatie van dit stukje lokaal en sociaal toerisme. "Ze staan echt te popelen om de eerste bezoekers te kunnen ontvangen. Een van onze deelnemers had zelfs het idee om ook paardenpension aan te bieden op de hoeve. Zo kunnen we mensen ontvangen die met paarden reizen. Bij ons kunnen ze op stal en verzorgd worden", weet Joyce, wiens zus Jill ook een beperking heeft. "Ik zal hier zelf ook nog een Down the road-avontuur met haar maken. (lacht) Iedereen is trouwens welkom in ons huisje. We werken coronaproof, met bubbels, voor wie bij ons dagbesteding volgt. Naar activiteiten toe vragen we de gasten wel op voorhand naar de interesses, zodat ze één activiteitenbubbel kunnen kiezen voor hun hele verblijf. Het gezond verstand moet overal toegepast worden", besluit Joyce.

Info en reservaties Vakantiehuisje in 't Groen: www.vakantiehuisjeintgroen.be

't Veldzicht vzw is een kleine maar steeds groeiende organisatie voor mensen met een beperking of kwetsbaarheid. De vzw biedt dag-, woon- en werkondersteuning aan in Sint-Kruis, Sint-Andries en Beernem. "Wij zetten met onze projecten hard in op inclusie en buurtwerking", zegt Joyce Desmet, die mee aan de wieg stond van het project Vakantiehuisje in 't Groen. "De droom van een vakantiehuisje op maat leefde al lang in onze organisatie. Wij weten vanuit onze ervaring hoe moeilijk het kan zijn voor gezinnen, waarin iemand een beperking heeft, om een vakantie te organiseren. Laat staan een vakantie waar ook de zorgdrager zorgeloos kan genieten. Er bestaan al langer vakantiehuizen, hotels en B&B's waar toegankelijke kamers zijn ingericht, maar wij wilden nog dat stapje verder gaan met ons aanbod." De vzw bouwde een huisje voor vier personen op haar reeds bestaande domein in het Beernemse polderlandschap, dat flexibel kan worden ingericht op maat van wie er op bezoek komt. "We kregen daarvoor steun van Toerisme Vlaanderen, die ons het A-label toekende. Nu zijn we een erkende toegankelijke vakantiebestemming. We zijn daar heel blij mee. Een enorme troef van het vakantiehuisje is de ligging. Je kunt hier van alles doen. Op het domein wordt dag in dag uit dagbesteding voor mensen met een beperking aangeboden. Gezinnen kunnen hier samen overnachten. Zoon of dochter kan overdag mee de geitjes verzorgen, in ons atelier creatief bezig zijn of lekker kokkerellen. Wij bieden naast activiteiten ook zorghulp via zorgnetwerk Beernem. Ondertussen kunnen ouders eventjes met hun tweetjes een wandeling maken of iets gaan eten in de omgeving. De dagen van volledige lockdown waren voor sommige ouders heel zwaar. Wij hopen dat wie er nood aan heeft om even uit te blazen, de weg naar ons vakantiehuisje vindt. Dit is een onthaastingsplek. Alles is trouwens op voorhand bespreekbaar. Niets moet. Er zijn toegankelijke paden, dieren, een moestuin, een petanquebaan, een weide om in te spelen, een schommel, fietsen, noem maar op. Vervelen doe je je hier zeker niet."De mensen met een beperking die doorgaans activiteiten en opvang vinden bij 't Veldzicht staan mee in voor de organisatie van dit stukje lokaal en sociaal toerisme. "Ze staan echt te popelen om de eerste bezoekers te kunnen ontvangen. Een van onze deelnemers had zelfs het idee om ook paardenpension aan te bieden op de hoeve. Zo kunnen we mensen ontvangen die met paarden reizen. Bij ons kunnen ze op stal en verzorgd worden", weet Joyce, wiens zus Jill ook een beperking heeft. "Ik zal hier zelf ook nog een Down the road-avontuur met haar maken. (lacht) Iedereen is trouwens welkom in ons huisje. We werken coronaproof, met bubbels, voor wie bij ons dagbesteding volgt. Naar activiteiten toe vragen we de gasten wel op voorhand naar de interesses, zodat ze één activiteitenbubbel kunnen kiezen voor hun hele verblijf. Het gezond verstand moet overal toegepast worden", besluit Joyce.