Vzw Sociale Dierenhulp stopt noodgedwongen werking na acht jaar

Bij de dierenartsenpraktijk kon men terecht voor dringende medische hulp. (gf)© (gf)
Bij de dierenartsenpraktijk kon men terecht voor dringende medische hulp. (gf)© (gf)
Redactie KW

Na acht jaar trekt voorzitster Jolanda Kause noodgedwongen en met veel spijt in het hart de stekker uit de vzw Sociale Dierenhulp. “We zijn heel trots op wat we de voorbije jaren bereikt hebben, maar het is echt onmogelijk om het financieel nog allemaal gebolwerkt te krijgen.”

Vzw Sociale Dierenhulp stond sinds de begindagen in voor een maandelijkse voedselbedeling voor dieren die over verschillende locaties in Oost- en vooral West-Vlaanderen werd georganiseerd, zo ook in Roeselare. Aan sociale tarieven werden voedingspakketten beschikbaar gesteld voor de huisdieren van mensen met financiële problemen. Daarnaast was vooral de dierenartsenpraktijk het ‘kindje’ van voorzitster Jolanda Kause. “Samen met mijn man Harry engageer ik mij al acht jaar om dierenvoeding en medische hulp voor dieren op een betaalbare manier beschikbaar te stellen voor mensen die het financieel moeilijk hebben”, opent voorzitster Jolanda Kause. “Maandelijks bereikten we met de voedselbedeling over de verschillende locaties heen gemiddeld 550-tal mensen. Daarnaast was er ook een dierenartsenpraktijk in ons centrum in Ooigem, waar iedereen via de plaatselijke OCMW’s terecht kon voor dringende medische hulp, maar ook voor sterilisaties en de jaarlijkse inentingen. Ook stonden we paraat met een hondentrimster en was er een winkeltje waar mensen terecht konden voor betaalbare spullen. Onze vzw is altijd zelfvoorzienend geweest en steunde volledig op deze vier pijlers die mekaar onderling financierden. Met de coronacrisis vielen de voedselbedeling, de winkel en de hondentrimster weg, en dan moesten wij zelf instaan voor de nodige financiën. Met als gevolg dat we in augustus noodgedwongen moesten stoppen met de bedelingen, en dat we nu de zware beslissing moeten nemen om er volledig mee te stoppen”, aldus een emotionele Jolanda Kause.

Geen subsidies

Op financiële steun van de lokale overheden heeft vzw Sociale Dierenhulp nooit moeten rekenen. “Ik heb ontelbare mails en brieven gestuurd naar de plaatselijke burgemeesters en OCMW-voorzitters”, zucht Jolanda Kause.

“Blijf met bijzonder wrang gevoel achter”

“We mochten al blij zijn als er eens een antwoord kwam. Ik vind het onbegrijpelijk dat er voor zo’n warm project geen geld kan vrijgemaakt worden. Voor mensen met financiële problemen is een huisdier, zeker in de huidige periode, veelal nog de enige houvast. Als je ziet welke projecten dan wel subsidies krijgen is het enorm pijnlijk dat wij onze mensen nu in de kou moeten laten staan. Wij houden ons vast aan de gedachte dat we enorm veel mensen geholpen hebben, en hopelijk leiden onze jarenlange inspanningen ook tot een mentaliteitswijziging bij de lokale overheden.”

Voedselbank

Roeselaars schepen van Dierenwelzijn Marc Vanwalleghem erkent dat er momenteel geen aanbod voor eigenaars van huisdieren in financiële problemen. “Ik wil benadrukken dat wij als stadsbestuur het dierenwelzijn hoog in het vaandel dragen. Bewijs daarvan is de volledig nieuwe locatie die we aangekocht hebben voor ons dierenasiel. Ook met mevrouw Kause zijn wij verschillende keren in dialoog geweest. Maar tot een oplossing kwam het inderdaad nooit. Wel willen we op de middellange termijn een oplossing vinden voor mensen met financiële problemen en hun huisdieren. Dan kan bijvoorbeeld een soort Voedselbank voor dieren een oplossing zijn, maar momenteel is dat nog niet concreet.”

Wie zich geroepen voelt om de schouders onder het project van vzw Sociale Dierenhulp te steken, kan Jolanda bereiken op het nummer 0477 45 33 06.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier