Vzw Sabou pakt uit met vijf belevingskoffers en een boek

Met ‘World 4 kids’ start vzw Sabou een project over de duurzame ontwikkelingsdoelen voor kinderen. Deze organisatie laat kinderen kennismaken met de verschillende werelddoelstellingen én laat hen nadenken over mogelijke oplossingen. Vzw Sabou pakt uit met vijf belevingskoffers en een vertel-prentenboek voor kinderen van vier tot acht jaar.

© CH

Vzw Sabou bouwde een kleuterschool in Sabou, in Burkina Faso. “We willen de link leggen tussen de kleuters in Sabou en de Vlaamse kleuters”, zegt projectcoördinator Martine Coussement. Met ‘World 4 kids’ willen de organisatoren het verhaal van Sabou opentrekken. “We staan niet stil bij Afrika en gaan ervan uit dat alle kinderen uit de wereld hun steentje kunnen bijdragen tot een wereld waar het goed is om te leven voor iedereen.”

Vijf koffers en een boek

De vijf educatieve koffers zijn gereedschapskisten met leerevents om kinderen te sensibiliseren via activiteiten, verhalen en workshops. De thema’s van de vijf koffers zijn: de mens, de planeet, welvaart, vrede en samenwerken.

Het vertel-prentenboek boek ‘Verdwaald… ‘ speelt zich af in Afrika en is geïnspireerd op een verhaal van Sabou over de heilige krokodillen. Het boek gaat over hoe mensen leven op deze wereld en hoe dat alles met elkaar in verband staat. Het is geschikt om te werken rond de ‘Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen’. ‘Verdwaald… ‘ is geschreven door Ria Anyca uit Hooglede. Illustrator is Bernadette Vanneste, uit Wevelgem. Uitgeverij is Witsand. Het boek is uitermate geschikt voor scholen en jeugdbewegingen.

Inzetten op gedragsverandering bij kleuters en kinderen

“We bieden scholen workshops aan. In de activiteiten verwerken we de ontwikkelingsdoelen of de eindtermen van het onderwijs”, legt Martine Coussement uit. “Daarnaast willen we jeugdbewegingen stimuleren om aan de slag te gaan. Het streefdoel is in een jaar 2.000 kinderen te betrekken in ons project.”

Vzw Sabou (Rollegem) heeft samen met de Heulse vzw Belgium Aid afdeling Design For A New Future een unieke combinatie gevonden om deze bij kleuters en jonge kinderen over te brengen en om te zetten in een praktische activiteit of een leuk toonmoment.

Vzw Sabou, steunt de mensen in Sabou, Burkina Faso in hun wil om te groeien en te ontwikkelen naar betere leefomstandigheden. Ze bieden pedagogische en financiële steun aan hun educatief centrum Naaba Koanga met kleuterschool en kinderopvang in Sabou. ‘Design For A New Future’ geeft plastiek in ontwikkelingslanden, via recyclage en hergebruik, een nieuwe, duurzame toekomst. Op deze wijze creëert men een (bij-)inkomen voor lokale bevolking.

Vzw Sabou haalde de call “Frame, voice, report!” binnen, een subsidieprogramma van de Europese gemeenschap voor kleinere initiatieven. Het doel is om kennis en betrokkenheid bij de duurzame ontwikkelingsdoelen onder EU-burgers te vergroten.

(CH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.