Vzw Ontrafel verlicht verdriet in Begijnhof

Carin De Decker, Stefanie Verfaillie, Astrid Herteleer en Tine Vanheste stellen 'Verlicht in het Begijnhof' voor. Tine Tytgat en Dominiek Knockaert ontbreken. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

‘Verlicht in het Begijnhof’ is aan de tweede editie toe. In aanloop naar Allerheiligen wil vzw Ontrafel naast woord, muziek, licht en beeld in het Begijnhof te brengen, ook het taboe rond rouw, dood en zelfdoding doorbreken.

De vzw Ontrafel, ontstaan uit vzw De Bleekweide uit Gent, is een begeleidings- en expertisecentrum voor kinderen en volwassenen. Zij specialiseren zich in verlies, trauma, rouw, emotionele pijn en groeiprocessen. “We bieden zowel individuele als groepsbegeleidingen aan, zetten schoolprojecten op en geven vormingen”, legt therapeute Stefanie Verfaillie uit. Zij richtte samen met Carin De Decker uit Marke vzw Ontrafel op. “We werken zonder wachtlijsten en richten alles heel huiselijk in om het laagdrempelig te houden. De buitenpoort staat altijd open.”

De dames droomden van een eigen Bleekweide in Kortrijk en vonden in het Begijnhof een onderkomen. “De perfecte locatie”, glimlacht Carin. “De naam ‘bleek-weide’ komt ook van het grasveld vlak bij een begijnhof. En wij proberen ook sterke madammen te zijn, net zoals de begijntjes dat waren.”

De therapeuten van vzw Ontrafel volgden allen een specifieke opleiding in De Bleekweide. Ze werken op een creatieve manier door te schilderen, met klei te werken, een troostboom te maken, en met kaartjes of graffiti te werken. Via een hulpfonds maakt de vzw begeleiding en therapie ook mogelijk voor kinderen en jongeren van gezinnen die het financieel niet breed hebben. Er zijn voor De Warmste Week al tal van acties voor dit hulpfonds opgestart.

Dubbele betekenis

Verlicht is een gratis evenement voor het brede publiek waar iedereen gratis kan aansluiten op vrijdag 25 oktober tussen 16 en 18.30 uur. “We willen er mensen samenbrengen, verhalen delen en elkaar troost bieden. In de aanloop naar Allerheiligen willen we met Verlicht op een andere manier rond dood en lijden bezig zijn. Het klassieke kerkhofbezoek valt veel mensen zwaar en wij willen mensen op een warme, alternatieve manier samenbrengen.”

Met Verlicht stelt vzw Ontrafel het verlies in het licht en wil men ook dat mensen een beetje verlicht zijn door verhalen en gevoelens te delen. Het Begijnhof zal voor de gelegenheid versierd zijn met potkaarsen en licht en er wordt ook gratis soep uitgedeeld. Er is ook een stille wandeling met verhalen en teksten en er worden troostbollen gemaakt met boodschappen in voor overledenen. “Dood en rouwen hoort bij het leven, we moeten er niet bang voor zijn en kunnen er eens bij stilstaan”, aldus Stefanie.

Op vrijdagvoormiddag worden verschillende scholen uitgenodigd. Ook de kinderen van het derde en vierde leerjaar van de gemeenteschool van Kooigem komen samen ‘verlichten’ in de dubbele betekenis van het woord. “We willen aandacht en zorg besteden aan hoe we het omgaan met verdriet, dood en rouw het best aanpakken”, aldus directeur Herwig De Praitere. “Ook op die jonge leeftijd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier