VZW Mvukisi bestaat 15 jaar, maar door corona even on hold: “Grote tegenslag voor project, inkomsten dreigen op te drogen”

Fifi haalde haar eerste inkomsten voor Mvukisi vzw binnen met de verkoop van oliebollen op rommelmarkten en kermissen. Recent haalde ze haar caravan opnieuw van onder het stof en trekt ze weer eropuit om oliebollen te bakken. © (Foto Coghe)
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Dit jaar is het precies 15 jaar geleden dat de vzw Mvukisi boven de doopvont werd gehouden. De vzw bouwde, en ondersteunt nog steeds een school in Matadi in Congo en is het levenswerk van Fifi Luengila uit de Koutermolenstraat. Een feestje of nieuwe activiteiten komen er dit jaar echter niet, door corona liggen de activiteiten rond de vzw helemaal stil.

Fifi Luengila (61) is afkomstig uit Kinshasha, maar woont sinds 1989 in België. Ze is getrouwd met Roger Pollet en woont in de Koutermolenstraat. Haar zus Chantal woont eveneens in Kortemark en maakt ook deel uit van de vzw Mvukisi. De eerste stappen voor de oprichting van Mvukisi – wat in het Lingala redding betekent – werden in 2006 gezet. “Toen ik even terug was in Matadi, een havenstad waar ik in 1976 woonde, werd ik geraakt door de vele straatkinderen”, vertelt Fifi.

Eigen school opgericht

“Als dochter van een onderwijzeres weet ik hoe belangrijk onderwijs is. Het geeft je de kans om vooruit te geraken in het leven. Helaas is onderwijs in Congo niet gratis en dus voor veel families onbetaalbaar.”

Je zou kunnen zeggen dat wat ik doe een druppel in de oceaan is, maar toch ben ik hoopvol

In samenwerking met zuster Lehlo, zuster van Triest, en directrice van de grootste school van Matadi begon Fifi aan de plannen voor een eigen school op een stuk grond van haar familie. In België werd een vzw opgericht en dankzij benefiets, en heel wat gulle gevers kreeg de school vorm.

“In september 2005 konden we eindelijk van start gaan en ondertussen heeft de school twee kleuterklassen en vijf klassen voor lager onderwijs. De laatste realisatie was een zesde leerjaar, maar sindsdien is de school niet meer gegroeid”, gaat Fifi verder. “Mijn droom om middelbaar onderwijs aan te bieden, konden we nog niet realiseren.”

Lading computers

Fifi bezocht de school nog in 2018 met een lading computers. “Ondertussen is er nog een zending computers klaar om te versturen via Wereldmissiehulp. Ter plaatse zijn er wel leerkrachten om lessen informatica te geven, want de kinderen moeten mee met de moderne tijd”, lacht Fifi.

“Helaas kan ik niet zeggen dat de situatie in Congo is verbeterd, integendeel”, zucht Fifi. “Er zijn zoveel straatkinderen, bedelaars… Je zou kunnen zeggen dat wat ik doe een druppel in de oceaan is, maar toch ben ik hoopvol. Ter plaatse heb ik enkele neven die ons helpen. Dat geeft me moed.”

Door corona kunnen er sinds anderhalf jaar geen activiteiten meer worden georganiseerd, de inkomsten dreigen dus ook op te drogen. “Gelukkig krijgen we steun van de gemeente Kortemark, en er is nu ook een dossier ingediend bij de Noord-Zuidorganisatie. Maar corona was een grote tegenslag, het was voor Mvukisi een grote stap achteruit.”

Info vzw Mvukisi via mvukisi07@live.be, giften zijn welkom op BE42 8508 2272 0854.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.