VZW Het Clownshuis wil wereldrecord knuffelwerpen breken

Line speelt een belangrijke rol voor kinderen in quarantaine: "Alleen thuiszitten is voor hen géén feest maar een gouden kooi." (foto WK)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Om het tienjarig bestaan van haar vzw in de kijker te zetten, pakt Line Van Wassenhoven komende zaterdag uit met een wereldrecordpoging ‘knuffelwerpen’ op de terreinen van het Maerlant Atheneum.

Het Clownshuis, een vzw met een handvol medewerkers, moest zichzelf in coronatijden helemaal heruitvinden: het videobellen werd plots de nieuwe norm. “Tijdens de zomermaanden konden we nog huisbezoekjes doen, op veilige afstand in de tuin. Maar daarvoor is het nu echt geen weer meer”, glimlacht Line Van Wassenhoven, de bezielster van Het Clownshuis. Met haar poppentheater is ze wel nog altijd welkom in de scholen. “Alleen kan ‘Gerda de caravan’, ons Clownshuis op wielen, nu even niet meer mee. Dat is te klein voor corona.” Anderzijds trok Line haar werking de voorbije maanden juist helemaal open: in plaats van alleen langdurig zieke kinderen, mogen nu álle kinderen in quarantaine een beroep op haar doen. “Als een klasje nu twee weken in afzondering moet omdat een van de leerlingen positief testte, zitten de andere kinderen zich thuis vaak te vervelen. Maar er zijn ook meer en meer kinderen die angstig zijn door corona. Onze diensten zijn dus meer dan ooit nodig”, klinkt het.

Line ging rond haar twintigste – ondertussen is ze 43 – aan de slag bij de West-Vlaamse Ziekenhuisclowns. Met Het Clownshuis beurt ze al tien jaar kinderen op die door ziekte langdurig thuiszitten. “Net zoals de Cliniclowns, zijn ook de West-Vlaamse Ziekenhuisclowns er alleen voor kinderen die in het ziekenhuis verblijven, en tegenwoordig worden ze daar veel sneller ontslagen. Dan herstellen ze thuis verder, en alleen thuiszitten is voor kinderen géén feest maar een gouden kooi. Met Het Clownshuis willen we die kinderen iets geven om naar uit te kijken”, vertelt Line.

Moeilijke bezoeken

Toch is het niet altijd met goede afloop: af en toe bezoekt Line ook kinderen die ongeneeslijk ziek zijn. “Da’s hard en confronterend. Zo was er dat jongetje van zes met een hersentumor dat me altijd bij zal blijven. Zijn mama zei dat hij gevochten had om wakker te blijven tot ik er was, en achteraf vond ze er troost in dat ze toch nog die laatste glimlach op zijn lippen had gezien. Hij overleed amper twee uur na mijn bezoekje”, vertelt ze.

Line combineerde een theateropleiding met kleuteronderwijs. “Die combinatie is denk ik heel geschikt. Ik ben altijd al een echte kindermagneet geweest, en zelf ook altijd een beetje kinds gebleven. Maar een clown heeft vooral hele lange voelsprieten nodig. Je moet kunnen meegaan in die fantasiewereld van het kind.” Line is zelf mama van vier. “Als ze nog klein waren, gingen de kinderen vaak met me mee. Maar ondertussen zijn het pubers en vinden ze ‘mama de clown’ toch wat gênant.” (lacht)

Voor haar wereldrecordpoging knuffelwerpen kan je je registreren via de website van de Warmste Week. “Om helemaal zeker te zijn dat we het halen, bedachten we dit nog onbestaande wereldrecord”, glimlacht Line. “Maar we gaan het uiteraard wel meteen op scherp zetten. De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen tegelijkertijd een – zelf meegebrachte – knuffel in de lucht gooien. Daarvoor doen we een beroep op jeugdbewegingen, maar er zijn nog wel wat plaatsjes vrij.”

Na de recordpoging zijn er leuke acts van onder meer Theater Hutsepot, De Sjarks, Compagnie Balltazar en Peter Hens, die vorig jaar schitterde in Belgium’s Got Talent. “Onze publieksopwarmer is clown Arjoentje, een jongeman met een immuunziekte die door mijn ziekenhuisbezoekjes geïnspireerd werd om in mijn voetsporen te treden”, aldus Line.

Minder giften

De tiende verjaardag van Het Clownshuis viel eigenlijk op 1 oktober. “Maar 10/10 leek me een magische datum en valt bovendien op een zaterdag. Aanvankelijk zouden jeugdbewegingen uit heel West-Vlaanderen meedoen en was er een groot spektakel gepland op het stationsplein. Maar corona gooide – zoals voor zovelen – roet in het eten. Door de covid-problematiek zijn we nu gelimiteerd tot 400 aanwezigen.” Voor Line komt het er vooral ook op aan van zich te laten horen: voor de financiën van Het Clownshuis is ze immers grotendeels afhankelijk van giften. “En door de crisis zijn de mensen toch een stuk voorzichtiger geworden”, zegt ze. “Maar we willen bij deze dus laten weten dat iedereen ondanks deze sombere tijden toch gratis van onze diensten gebruik kan maken”, aldus Line.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier