https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

VZW Familiekunde Brugge maakt stamboom van schepen Mercedes Van Volcem op

De Brugse afdeling van Familiekunde Vlaanderen schenkt schepen Mercedes Van Volcem een kwartierstaat van haar familie. © Davy Coghe
Piet De Ville

De Brugse afdeling van Familiekunde Vlaanderen, een kennisknooppunt voor familiegeschiedenis, verraste schepen Mercedes Van Volcem met een uniek geschenk: een ‘kwartierstaat’ van haar familie tot wel negen generaties ver.

Familiekunde Vlaanderen, afdeling Brugge, maakte een tweetal jaar geleden al een zogenaamde kwartierstaat voor cultuurschepen Nico Blontrock, maar dit keer was het dus de beurt aan schepen van Financiën, Openbaar domein en Eigendommen Mercedes Van Volcem (Open VLD). De vereniging is gehuisvest aan de Kleine Hertsbergestraat en het lokaal is eigendom van de stad. De bevoegde schepen te vriend houden is nooit slecht, zullen de leden stiekem wel gedacht hebben.

Negen generaties

“Bij een kwartierstaat worden de voorouders van een persoon langs zowel moeders- als vaderszijde opgezocht en zo wordt er steeds maar verder gegraven”, legt Jo Patteuw van Familiekunde Brugge uit. “In het geval van schepen Van Volcem zijn we negen generaties ver gegaan en ook haar kinderen zijn erin opgenomen. In totaal staan 253 personen op de kwartierstaat.”

De vrijwilligers van de vereniging besteedden liefst 200 uur aan het uitzoeken en invoeren van alle gegevens. “Onze bronnen zijn onder meer de akten van de burgerlijke stand. Gelukkig is er al heel veel online te vinden. Maar we maken ook gebruik van bidprentjes die ons worden aangeboden en die we hier inscannen”, gaat Jo Patteeuw verder.

De gegevens worden ingevoerd in een speciaal softwareprogramma en zo komen ze op de juiste plaats terecht in een sjabloon dat kan afgeprint worden. Niet met een gewone printer, maar wel met een plotter die grote formaten aan kan.”

Nederlandse tak

Schepen Van Volcem toonde zich benieuwd naar haar vele voorouders en stelde vast dat veel van haar voorouders in en rond Koolkerke leefden. Tot haar verbazing is er ook een Nederlandse tak van de familie waarvan een grote groep leden zelfs aangesloten waren bij de gereformeerde kerk in Nederland. “Oei, straks moet ik nog bij de CD&V gaan”, grapte de schepen. (PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten