Vzw Doerak slaat nieuwe weg in op Hoeve Te Coucx in Marke

Hoeve Te Coucx wil meer zijn dan een kinderboerderij. © Els Deleu
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Door samenwerking met verschillende partners werd het aanbod in Hoeve Te Coucx verbreed. “Met vzw Doerak kozen we na de verhuis van Kinderboerderij Van Clé voor een nieuwe naam, een nieuwe raad van bestuur en een nieuwe werking. We zijn niet meer die echte kinderboerderij”, stelt coördinator Jan Debruyne.

“Voor het eerst kan de nieuwe locatie, het vernieuwde aanbod en de naamsverandering echt getoond worden”, aldus schepen Bert Herrewyn. Jan Debruyne vult aan dat er een nieuwe inhoudelijke werking is: “Door de samenwerking met verschillende partners zoals Natuurpunt, Velt, Jeugdbond voor Natuur en Milieu, de lokale Vogelwerkgroep en vzw Constructief konden we het aanbod verbreden. Er was ook nood aan een andere invulling. Sinds november 2019 zijn we gestart met de nieuwe werking, maar enkele maanden later moest de vrijwel volledige werking stilgelegd worden door corona. Die tijd gebruikten we om nieuwe programma’s voor te bereiden.”

Natuureducatie

De bedoeling in Hoeve Te Coucx was om verder te werken op natuureducatie. “In kinderboerderij Van Clé deden we er ook landbouw bij, maar toen we een paar maanden bezig waren op Hoeve Te Coucx zagen we het potentieel van het domein en de omgeving. We kregen de vraag van onder meer Natuurpunt en Velt om hier samen te werken. Ook vanuit de stad kwam een opdracht om meer in te zetten op natuur- en milieu-educatie. Het verhaal van de kinderboerderij is meer en meer verlaten geweest. Voor een kinderboerderij zijn hier nog te weinig dieren. Met een equipe van tien personen kan je veel dieren houden, maar als je inzet op educatie voor kinderen, jongeren en volwassenen, én je wil de bar bemannen voor de mensen die op bezoek komen, dan moet je keuzes maken.”

Buitenklassen

Tegen het voorjaar 2022 wil men in Hoeve Te Coucx nog vier buitenklassen installeren. “Aan elke buitenklas willen we een thema koppelen waarover ook de vrije bezoeker info ziet. De thema’s zijn vogels, boomgaard, maaibeheer en insecten. Die buitenklassen kunnen dienen voor onze werking, maar ook als rustplaats voor wie wandelt in het bos. Groepen kunnen er ook op zelfstandige basis gebruik van maken.” Verder is er ook al een uitgebreid aanbod van vakantiekampen voor kinderen van 6 tot 9 jaar en van 10 tot 12 jaar. “Vorige zomer konden er uiteindelijk toch vakantiekampen plaatsvinden. Toen hadden we 110 kinderen. Dit jaar werd dit aantal meer dan verdubbeld met 250 kinderen.” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier