VZW De Vleugels heeft zware coronagolf achter de rug: “Mensen verliezen, dat doet pijn en laat je niet los”

Algemeen directeur Bruno Vanbeselaere poseert bij de ingang van De Vleugels. (foto ACK)©type=
Algemeen directeur Bruno Vanbeselaere poseert bij de ingang van De Vleugels. (foto ACK)©type="Seq" Annie Callewaert
Redactie KW

In De Vleugels zijn de eerste coronavaccins ondertussen toegediend. Maar het expertise- en ondersteuningscentrum voor mensen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking heeft wel een echte coronagolf achter de rug. “We hebben alle mogelijke voorzorgen genomen, maar mensen verliezen, dat doet pijn”, vertelt algemeen directeur Bruno Vanbeselaere.

“Het is een helse periode geweest”, vertelt Bruno Vanbeselaere. “Maar nu zijn in de laatste periode nog vijf bewoners, allen in dezelfde leefgroep, en tien personeelsleden besmet. Rekening houdend dat we van 60 besmettingen komen, is dat een hele verbetering. Het ging hier om de Britse variant.”

Frêle evenwicht

“Toch blijft het een frêle evenwicht, want het virus raast nog door de maatschappij. Helaas hebben we ook twee overlijdens te betreuren. Twee van onze bewoners zijn overleden. Dat treft je diep. Zoiets snijdt als een mes door je hart en laat je niet los. Het ziek zijn op zich viel bij de bewoners best mee, het personeel was zieker dan de bewoners.”

Ondanks alle voorzorgen is het virus dan toch binnengeraakt. “Het is binnengekomen door een personeelslid dat familie heeft in een woon-zorgcentrum en het blijkbaar van daar heeft meegebracht. We kunnen daarvoor niemand met de vinger wijzen, dit kan iedereen overkomen. Het virus is immers niet zichtbaar, meestal weet je niet of je al dan niet besmet bent.”

“De relatie met de gemeente en de ondersteuning van onder andere het Agentschap Zorg en Gezondheid was uitstekend. Wat ik ook heel erg bewonder, is de moed, de solidariteit en de goede zorg die ons personeel toonde, ondanks het besmettingsgevaar en ondanks de overuren die moesten gepresteerd worden. Ze deden het zonder te moeten aandringen en zo zien we maar hoeveel we kunnen bereiken door solidair te zijn met elkaar.”

“De zorg voor de bewoners is op geen enkel moment in het gedrang gekomen. Ook voor de personeelsdienst was het een helse taak om alle plaatsen in te vullen en vaak te herschikken door het aantal zieke personeelsleden dat uitviel, maar het is hen gelukt.”

“Vandaag kunnen we voorzichtig vooruitkijken. We zijn heel tevreden dat een groot deel van bewoners en personeel al een eerste prik kreeg. De minderjarigen zijn nog niet gevaccineerd. De tweede prik volgt eind deze maand en vanaf dan kunnen we een plan met perspectief opstellen.”

Lockdown tot 15 maart

“Tot 15 maart zijn we nog in lockdown. Dat betekent geen bezoek, niet naar huis, geen dagbesteding, geen uitstapjes, geen boodschappen doen…Maar straks kunnen we kijken om stelselmatig terug naar normaal te gaan. Wat we vooral zullen blijven doen, is handen wassen, ontsmetten en nog een hele tijd mondmaskers dragen.”

(AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier