Vzw De stilte omarmd bouwt inloophuis voor sterrenouders en -grootouders

Links zie je Freya De Meyer en Marijn Libbrecht en rechts staat Sharon Hoorens op de plaats in Kaster waar het inloophuis voor sterrenouders en -grootouders komt. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Vzw De stilte omarmd is een vzw voor ouders en grootouders die met het overlijden van een baby rond de geboorte geconfronteerd worden. Bij de vzw kunnen sterrenouders en -grootouders terecht voor rouwgesprekken.

‘De stilte omarmd’ is een vzw die in 2018 opgericht werd door Stefanie Bogaert uit Wetteren en Marijn Libbrecht en Freya De Meyer uit Kaster. Dochtertje Annabel van Marijn en Freya werd in maart 2016 dood geboren.

“Op het moment dat zoiets je overkomt, word je goed omringd. Het is pas nadien dat je een groot zwart gat ervaart en dan zit je met de vraag ‘en nu?’. Er bestaan initiatieven gericht op lotgenotencontact maar wij voelden ons daar niet goed bij. Je hebt je eigen verhaal en je eigen verdriet en voor ons was het dan heftig om ook al die andere verhalen te horen. Wij voelden een nood aan één op één contact en begeleiding. Vanuit dat standpunt richtten we de vzw op.”

Opleiding

Bij vzw De stilte omarmd kunnen sterrenouders en -grootouders terecht voor rouwgesprekken. Freya volgde hiervoor een postgraduaatopleiding rouw en verlies in september 2018. “In december van dat jaar hebben we onze vzw bekend gemaakt en lanceerden we onze website www.destilteomarmd.be en in maart vorig jaar begon ik als vrijwilliger gesprekken te doen”, vertelt Freya.

De opleiding volgen, vonden de oprichters van de vzw héél belangrijk. “We hebben wel onze eigen rugzak, maar dat blijft ons verhaal, en er zijn veel verhalen. We willen echt sterrenouders begeleiden en ondersteunen.” In de opleiding leerde Freya wat rouwen is en ze leerde gesprekstechnieken en oefeningen om ouders en grootouders te leren omgaan met verlies en verdriet.

De vzw werkt met drie kernwoorden: informatie, begeleiding maar ook inspiratie

De vzw werkt met drie kernwoorden: informatie, begeleiding maar ook inspiratie. “We geven ook tips wat te doen voor een grafje, een urne, een herinneringsdoos, geschenken en de eerste verjaardag van het kindje. De ouders krijgen steeds ‘veel sterkte’ te horen, maar eigenlijk is een voorzichtige ‘proficiat’ ook op zijn plaats, want ze zijn tenslotte ouders geworden. Hier kan een rouwtekening of -schilderij een mooi geschenk zijn.”

Dubbel verdriet

Sharon Hoorens en Hans Baekelandt uit Rollegem verloren vorig jaar hun tweeling. Dochtertje Saar werd dood geboren en zoontje Ties leefde slechts vier dagen. Sharon leerde vzw De stilte omarmd kennen door haar zus.

“Ik vond het vooral belangrijk dat ook de grootouders hier geholpen worden, want in andere organisaties komen zij niet aan bod. Voor grootouders is het nochtans dubbel moeilijk: ze zitten met hun eigen verdriet omwille van het verlies van hun kleinkind, maar zien ook hun kind een groot verdriet meemaken.”

Zelf heeft Sharon het verschil echt ervaren. “Alle goedbedoelde zorgen waren op mij gericht, mensen kwamen mijn oudste dochtertje halen, kwamen met een potje eten naar mij,… maar mijn ouders konden die steun niet echt ervaren.”

50.000 euro

De vzw wil de werking uitbreiden en garanderen. Momenteel doet enkel Freya begeleidingsgesprekken maar dit wil men uitbreiden met nog twee mensen.

“Iedereen die begeleiding wenst is welkom, we zijn nu vooral in West- en Oost-Vlaanderen actief maar willen dit uitbreiden naar heel Vlaanderen”, zegt Freya.

Het team werd naast de oprichters nu ook uitgebreid met Sharon, Nikky Bussche van Zwevegem en Fien Maere uit Gentbrugge. Zij houden zich vooral bezig met het uitwerken van acties om werkingsmiddelen te genereren. Binnenkort wordt ook het eerste inloophuis waar sterrenouders en -grootouders welkom zijn, gerealiseerd in Kaster. Dit betekent een investering van 50.000 euro.

Steunacties

Momenteel loopt een snoepverkoop waarbij mooi gevulde zakjes aan vijf euro verkocht worden. Wie zich wil inzetten om een aantal snoepzakjes te verkopen, kan zich melden via info@destilteomarmd.be. Er zijn momenteel verkooppunten in ‘t Friethuis in Tiegem, restaurant De Sneppe in Houthulst en 3D-lunch in Gistel en bij de teamleden.

Tot eind oktober loopt ook nog een verkoop van sinterklaaspakketten aan bedrijven. Ook hiervoor kan je mailen naar info@destilteomarmd.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier