Vzw De Helpende Hand ziet armoede toenemen door corona

Dany Despierre en Marie-Jeanne Forret© MG
Dany Despierre en Marie-Jeanne Forret© MG
Redactie KW

Marie-Jeanne Forret (80) is al 34 jaar de motor achter vzw De Helpende Hand uit Beerst. Zij deelt kledij en voeding uit aan kansarme mensen en ziet de armoede met de dag toenemen. “Sedert de start van de coronapandemie komen ook veel meer jonge mensen aankloppen”, zegt Marie-Jeanne.

Marie-Jeanne Forret weet als geen ander wat het betekent om in armoede te moeten leven. “ Ik heb het na een faling en een echtscheiding allemaal zelf meegemaakt en besef dus heel goed wat het betekent om een tekort te hebben. Ik ben een vechter en ben alles te boven gekomen, maar sommige mensen hebben echt wel een aanmoediging of een oppeppend woord nodig. Ook op dat vlak proberen wij er te zijn voor die mensen.”

Benefiet

“Wij hebben gemiddeld zo’n 30 mensen uit de ruime regio die langskomen om kledij of voeding op te halen”, vertelt Marie-Jeanne. “De jongste maanden zijn er 16 bijgekomen, dat zegt alles over de situatie waarin sommige gezinnen zich bevinden. Wij geven niet zomaar alles gratis weg, de mensen moeten echt wel via het OCMW of andere documenten kunnen aantonen dat ze in de problemen zitten. Voor anderen hebben wij de winkel waar ze kledij en speelgoed kunnen aankopen tegen een spotprijsje .”

Marie-Jeanne organiseert elk jaar enkele benefietacties, maar ook hier was corona een serieuze spelbreker. “Zowel de traditionele toneelvoorstelling als het sinterklaasfeest zijn niet kunnen doorgaan. Ik hoop dat we in september toch weer met de kinderen naar Bobbejaanland kunnen trekken. Dankzij de verkoop en sponsoring organiseer ik om de twee jaar een reis naar Bobbejaanland met zo’n 1.000 gehandicapte kinderen, kinderen uit tehuizen en instellingen en kansarme gezinnen. De liefde en dankbaarheid die je daarvoor terug krijgt, is onbetaalbaar”, mijmert de kranige tachtiger die de vzw indertijd opstartte met wijlen pater Gerolf Bral.

Overstock

Zij kan rekenen op de volle medewerking en steun van haar partner Dany Despierre en haar zoon Yoeri (47). “Yoeri werkt al mee van toen hij 18 jaar was. Vroeger trok ik naar de vele afhaalpunten die we hebben, maar die taak is nu overgenomen door Yoeri. Wij krijgen vooral overstocks van kledingwinkels en speelgoed. Door corona zijn er heel wat winkels die de grote kuis hebben gehouden en het begint stilaan op een overstock te lijken bij ons thuis. Hoe graag ik het ook zou doen, huisraad kan ik voorlopig niet meer aannemen wegens plaatsgebrek”, geeft ze nog mee.

Marie-Jeanne is dagdagelijks bezig met De Helpende Hand en doet dit nog steeds met evenveel inzet als zoveel jaren geleden. Zij kan ook rekenen op een aantal vrijwilligers. Meer info op www.vzwdehelpendehand.be. (PB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier