Vzw Bitna uit De Haan strikte bekende internetkok János

We zien van links naar rechts voorzitter Kris Malfroidt, secretaris Florée Carol, ondervoorzitter Isabelle Flédérik, peter Jànos Coulembier, Sabine Van Wichelen (moeder van Jànos), penningmeester Anissa Claes, Pamela Vandekerckhove (voorzitter Liefdevolle Hulp), ondervoorzitter Doortje Wellecomme en Aïscha (dochter van Doortje). © AV
Redactie KW

De eerste workshop koken met gezonde voeding van BITNA vzw met Facebookkok János Coulembier is een feit. Vzw BITNA wil daarmee mensen met minder middelen sensibiliseren en op weg helpen om met minder meer te doen. Daarnaast worden er ook andere acties en workshops georganiseerd, onder meer met paardenbeleving en schrijven.

Isabelle Flédérik hield eind juli van dit jaar samen met haar man, Kris Malfroidt de vzw BITNA boven de doopvont. We ontmoeten hen in de Jasmijnlaan in De Haan. Ze hebben ook medewerkers van de vzw ‘Liefdevolle hulp’ uit Eernegem uitgenodigd en de peter van het project János Coulembier. “Samenwerken en uitwisseling met andere organisaties is zeer belangrijk”, benadrukt Isabelle.

Gezond en betaalbaar

“De vzw Liefdevolle Hulp van Pamela biedt steun aan gezinnen in armoede. Die gezinnen kunnen ook bij ons terecht. Zo helpen we nu al 140 gezinnen. Ook met de voedselbedeling van de vzw van Myriam Verstraeten uit Wenduine is er uitwisseling De insteek van onze vzw is: ‘terug naar de basis’ ofwel ‘Basic is the New Age’. Alles wordt duur, ook gewone gezinnen krijgen het moeilijk. Wij willen hen bijstaan door onder meer deze doelgroep de mogelijkheid te bieden om goedkoop workshops te volgen die hen handvaten aanreiken om de situatie beter het hoofd te bieden”, aldus Isabelle.

Basic is the New Age, dat is onze leidraad

De vzw heeft geluk, want de veertienjarige János Coulembier (zie kader) wilde peter worden van het project. Samen met Isabelle, chef-kok in een vorig leven, bereidt hij gezonde menu’s. Betaalbare menu’s met gezonde voeding die een lekkere maaltijd opleveren. “De eerste workshop, begin november, was een enorme beleving zowel voor János als mezelf”, klinkt het enthousiast bij Isabelle. “Het was een prachtige ervaring voor de aanwezigen. Samen kijken we ernaar uit om eigen receptuur te creëren voor de toekomstige workshops voor BITNA vzw.”

Drie keer kanker

Kris Malfroidt zal schrijfworkshops geven. “We zullen ook een online krantje opzetten. De bedoeling is om mensen die moeilijk kunnen spreken over hun gevoelens hen de kans te geven die neer te schrijven”, aldus nog Isabelle, die daarnaast ook twee paarden zal inzetten om sessies ‘paardenbeleving’ te geven.

Voor Isabelle is dit een belangrijk onderdeel. Zelf heeft ze al drie keer kanker overwonnen. “Toen ik door de chemo zo ziek was, konden enkel de paarden helpen, het contact met hen hielp me erdoor. Ze voelden dat ik het zeer moeilijk had en hielden hun lichaam als in een omarming. Dat wil ik ook doorgeven met deze workshops. Door het invoeren van een tunnelparcours op maat van de deelnemer kan die zijn blokkades voelen en wegwerken.” De vzw is nog op zoek naar extra vrijwilligers voor verschillende taken.

Vzw BITNA organiseert op zaterdag 8 december een benefiet ten voordele van de vzw met workshops, optredens… Schelpestik, Vosseslag open om 14 uur.

Autisme is geen belemmering

János Coulembier, de peter van vzw BITNA, is veertien jaar en heeft autisme. Gezond koken kreeg meer aandacht toen bij hem een gluten- en lactoseallergie werd vastgesteld. Door te gaan experimenteren raakte hij in de ban van lekker én gezond eten. Hij heeft ondertussen al 14.000 volgers op zijn Facebookpagina.

Jànos Coulembier en Isabelle Flédérik.
Jànos Coulembier en Isabelle Flédérik.© AV

Veel van die volgers zijn bekende Vlamingen, zoals Sandra Bekkari, die János steunen in zijn ambitie om ondanks zijn beperking toch een goede kok te worden. Hij werd niet toegelaten in de koksschool Ter Groene Poorte omdat hij uit het bijzonder onderwijs kwam. Maar zijn droom om kok te worden, is zeer groot. Hij zal die niet opgeven, hij heeft er ontzettend veel zin in.

“Elke dag maak ik een gezond ontbijt klaar, daar ben ik al mee bezig van de avond voordien. Ik sta ook vroeger op om gezond te kunnen ontbijten. En nee, dat is zeker niet saai. Integendeel, gezond koken is net heel creatief zijn en het is lekker”, lacht János.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.