VZW Bitna uit De Haan helpt al jaar mensen in armoede: “Extra vrijwilligers zijn welkom”

"We kunnen momenteel wel wat extra helpende handen gebruiken", vertelt Isabelle Flédérik. © LB
Redactie KW

Na een jaar werking zien de vrijwilligers van vzw Bitna duidelijk dat er een grote nood is aan hulp voor mensen die na een crisissituatie niets meer hebben. Ze hebben al zo’n 60 gezinnen uit de nood geholpen met kledij, speelgoed of soms voedsel en babyspullen. “We zoeken nu nog extra vrijwilligers en fondsen om onze leden nog beter te kunnen helpen”, licht ondervoorzitter Isabelle Flédérik toe.

De vzw heeft ondertussen al een donatiestation ingericht waar alle spullen die ze krijgen, worden gesorteerd en klaarstaan voor mensen die het echt nodig hebben. “We hebben alle kleren gesorteerd op maat. Als er mensen langskomen om kleren op te halen, kunnen ze dus als het ware shoppen in hun maat. We begeleiden ondertussen tientallen gezinnen in een langdurig traject. Zij mogen drie maanden langskomen om kleren op te halen voor het volgende seizoen. Bedoeling is dat ze geld uitsparen dat ze nodig hebben voor andere dingen. Met het oog op de feestdagen en Sinterklaas willen we ook speelgoed uitdelen. Tijdens zo’n moment nemen we ook altijd tijd om eens rond tafel te zitten en te luisteren naar hoe het gaat met de gezinnen. Als we horen dat er problemen zijn, proberen we hen toe te leiden naar de juiste instanties. Als het nodig is, gaan we ook mee”, vertelt Isabelle.

Crisissituaties

De vzw wil vooral op lange termijn de gezinnen begeleiden en ondersteunen waar nodig, maar daarnaast is ze zich ook gaan specialiseren in crisissituaties. “We krijgen regelmatig telefoontjes van verschillende diensten zoals het CAW of Kind en Gezin. Het gaat dan om verschillende situaties zoals uithuiszettingen, brand of huiselijk geweld waarbij mensen soms niets meer hebben. Dankzij ons netwerk konden we ook al eens opvang regelen voor enkele dagen toen mensen op straat terechtkwamen.”

We zouden graag extra geld inzamelen, zodat we iets extra’s kunnen geven aan de gezinnen tijdens de feestdagen

De vzw is ondertussen nog op zoek naar vrijwilligers om het extra werk aan te kunnen. “We hebben geprobeerd om onze werking stelselmatig uit te bouwen, maar de vraag is enorm groot. Momenteel zijn we met vijf mensen die alles draaiende houden. Katia is onze secretaris, Kris is de voorzitter, Frank is de adjunct-secretaris en Anissa de penningmeester. We kunnen momenteel wel wat extra helpende handen gebruiken. We organiseren volgend jaar op zaterdag 14 maart ook een benefiet om extra middelen in te zamelen. We zouden graag nog voor de eindejaarsfeesten extra centen inzamelen zodat we de gezinnen iets extra’s kunnen geven voor de feestdagen.”

Eigen ervaring

Bitna kon ondertussen al vier gezinnen opnieuw op weg helpen. Isabelle weet waarover ze spreekt. “Ik werk vanuit mijn eigen ervaring. Ik ben zelf zwaar ziek geweest en ik moest tegelijkertijd voor mijn kinderen zorgen. Ik heb zelf alles meegemaakt en ben er doorgekomen. Vanuit die ervaring wilde ik iets terugdoen.” De vrijwilligers zijn ambitieus naar de toekomst toe. “We willen ons werk verderzetten, maar tegelijkertijd ook nog meer inzetten op sensibilisering en terugkoppelen naar de politiek wat de invloed van hun beslissingen in de praktijk betekent voor de mensen”, vertelt Isabelle.

Info: bitnavzw@gmail.com of www.vzwbitna.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier