VZW bezorgt kinderen met beperking al 50 jaar een fantastische tijd

Het feest van de Zonneblaadjes vond plaats in het Sint-Lodewijkscollege. (gf)
Redactie KW

De Zonnebloemblaadjes vierden de 50ste verjaardag in het Sint-Lodewijkscollege in Brugge. “Brugge is de plaats waar het eigenlijk begon”, verklaart Jean-Pierre Rosseel (68) uit Menen. Samen met zijn vrouw Katrien Pollefeyt (65) en een hele ploeg medewerkers staat hij al meer dan 40 jaar klaar om kinderen met een beperking een fantastische tijd te bezorgen.

De kampen voor de kinderen met een fysieke beperking groeiden uit de bedevaart Brugge-Banneux. Katrien volgde les aan de ‘verpleegsterschool’ in Brugge en door een zuster daar die de kampen mee organiseerde ging Katrien 45 jaar geleden voor de eerste keer mee als vrijwilliger. Ze bleef het doen en toen ze Jean-Pierre leerde kennen begon ook hij mee te gaan om kinderen te begeleiden. Ook dat is ondertussen al 40 jaar geleden.

Jean-Pierre en Katrien namen geleidelijk aan de verantwoordelijkheden over van de zusters. Ook hun kinderen trokken mee op kamp en ondertussen zijn ook al de kleinkinderen mee.

Jaarlijks kamp

Jaarlijks is er een negendaags zomerkamp voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar met een fysieke beperking. Ook hun broers en zusjes mogen mee op kamp. “Later vloeien hier ook vaak leiders uit”, aldus Jean-Pierre. “We werken louter met onbetaalde vrijwilligers die voldoening krijgen door iets te doen voor een ander. We kunnen nog altijd elk jaar opnieuw jongeren motiveren. We zoeken ook zoveel mogelijk sponsors die goederen in natura kunnen schenken en sponsors die kunnen instaan voor werkingskosten.”

Naast het jaarlijks kamp zijn er elk jaar twee weekends voor de kinderen en de jongeren. Daarnaast is er een aantal activiteiten voor de leiding zoals een vormingsweekend en een kerstsamenkomst. In het najaar is er de happening waar kinderen en ouders samenkomen om leuke herinneringen aan het kamp op te halen en waar de kinderen een leuke spelnamiddag aangeboden wordt. Natuurlijk wordt ook de inwendige mens niet vergeten.

Feest

Zaterdag vormde de happening meteen ook het feest voor 50 jaar Zonnebloemblaadjes. Na een dankviering door priester Geert Goethals, die zelf ook nog meetrok op kamp, was er een receptie en werd er gezellig getafeld. De namiddag stak boordevol animatie voor jong en oud en heel wat mensen van de leiding bakten lekkere taarten voor bij de koffietafel. Er werd afgesloten met een optreden van een band bestaande uit oud-leiders van de Zonnebloemblaadjes. (ED)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.