Vuurwerkwinkels zien omzet in rook opgaan door verbod: “Ik mag verkopen, maar aan wie?”

Olaf Verhaeghe

Het verbod op het afsteken van vuurwerk tijdens de eindejaarsperiode dat West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé woensdag afkondigde, heeft uiteraard grote gevolgen voor de vuurwerkhandelaars. Bij Loods 8 in Brugge, een van de grootste winkels in het land, ligt op dit moment zo’n 1.500 kilogram vuurwerk in beveiligde bunkers. Maar de kans die dit jaar nog verkocht raken, is miniem. “Onze webshop was net klaar om gelanceerd te worden, maar dat heeft nu niet veel zin meer”, zucht zaakvoerder Delphine Saelens.

De provincies Antwerpen en West-Vlaanderen waren woensdag de eerste om vuurwerk de komende weken en tijdens de eindejaarsperiode overal te verbieden. Het afsteken van vuurwerk is op straf van forse geldboetes verboden tot en met 18 januari in onze provincie. Gouverneur Carl Decaluwé wil met die maatregelen de ziekenhuizen ontlasten en samenscholingen vermijden. De kans is echter groot dat op initiatief van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) ook de rest van het land zal volgen.

Voor Delphine Saelens die samen met haar man vuurwerkshop Loods 8 in Brugge runt, kwam het nieuws woensdagavond als een schok. “Ik wist eigenlijk van niets tot we gisteren plots massaal opgebeld werden. Of we het gezien hadden, dat vuurwerk niet mocht, vroeg iedereen. Uiteraard is dit voor ons barslecht nieuws. Maar ook het feit dat we het via de media moesten vernemen, steekt enorm”, zegt Delphine. “De Belgische vuurwerkfederatie wist van niets, terwijl wij door zo’n specifiek verbod heel erg getroffen worden.”

Welke compensatie?

December, en dan vooral de laatste tien dagen voor oud en nieuw, is normaal gezien een topperiode voor Loods 8. “Zonder overdrijven: wij draaien in die laatste dagen zo’n 75 procent van onze jaaromzet, puur van het vuurwerk. Onze bunkers, speciaal beveiligd om aan alle strenge regelgeving te voldoen, liggen vol. 1.500 kilogram in totaal, goed voor ettelijke tienduizenden euro’s aan waarde. Wat gaan we daar in godsnaam moeten mee doen?”

Delphine Saelens is zaakvoerder van vuurwerkwinkel Loods 8 in Brugge.
Delphine Saelens is zaakvoerder van vuurwerkwinkel Loods 8 in Brugge.© gf

Hun fysieke winkel valt bovendien onder de noemer ‘niet-essentieel’ en is dus al sinds begin november verplicht gesloten. Net daarom investeerde Loods 8 de jongste weken fors in een webshop. “Dat kost veel geld, veel tijd en veel energie. Deze week was hij net klaar om gelanceerd te worden, maar dat heeft nu natuurlijk niet zo heel veel zin meer”, zucht Delphine. “We mogen online verkopen, maar aan wie?”

De Belgische vuurwerkfederatie hoopt dan ook dat de overheid met een compensatie over de brug zal komen. In Nederland, waar de vuurwerktraditie een stuk groter is en ook een verbod tijdens de jaarwisseling geldt, werd aangekondigd dat er 40 miljoen euro aan compensatie is voorzien. En ook Duitsland voorziet vergoedingen voor vuurwerkhandelaars. “Ik ben heel benieuwd hoe België het zal aanpakken”, aldus Delphine van Loods 8. “En eerlijk gezegd heb ik er wel wat schrik voor. Een verbod is snel uitgesproken, maar ook aan de gevolgen moet worden gedacht.”

Illegaliteit

Binnen de vuurwerksector groeit intussen de vrees dat een verbod niet al te veel zoden aan de dijk zal brengen. “Mensen die vuurwerk willen, zullen nog meer de illegaliteit opzoeken. En net dat komt de veiligheid niet ten goede. Bovendien is het quasi onmogelijk om te controleren wie vuurwerk afsteekt. Niemand zal de verantwoordelijkheid opnemen en tegen de politie er is, is het al lang voorbij.”

“Controle houden door heel perfect toelating te geven, dat was een veel betere optie geweest”, besluit Delphine. “Voor veel mensen was het eindejaarsvuurwerk, met de eigen bubbel in de tuin, een lichtpuntje na een rotjaar. Ze willen 2021 letterlijk inknallen. Ook dat worden nu afgepakt, heb ik al van verschillende klanten gehoord. Neen, dit is echt geen goed nieuws.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier