Vuurspuwer Flor haalt Guinness World Records met “oefenrecord”

Christophe Lefebvre

Dat de vuurspuwende Flor Expeels niet om een stunt verlegen zit is een publiek geheim. Aan zijn indrukwekkende en ronduit waanzinnige palmares kon de stuntman in september een nieuw wereldrecord toevoegen. Vuurspuwen terwijl je zelf in brand staat? “Ik had het nog niemand zien doen dus was het tijd om het zelf te doen”, lacht de wereldrecordhouder.

Brandende toortsen in zijn neusgat duwen of een vuurshow geven in de catacomben, diep onder de Parijse straatstenen? Het zijn zaken waarvoor Flor zijn handen niet meer omdraait. Toch lijkt er geen grens te staan op de uitdagingen waaraan de Bruggeling zich onderwerpt. “In september, tussen twee lockdowns door, waren we in Oostenrijk”, klinkt het uitgelaten. “Een stuntkamp om me scherp te houden en voor te bereiden op de toekomst. Ik had het toen nog niet aan de grote klok gehangen, maar we hadden een recordpoging voorbereid. De officiële naam luidt Most flames blown during fullbodyburn , wat uiteindelijk wil zeggen dat ik zoveel mogelijk vuur moet spuwen terwijl ik zelf in lichterlaaie sta. We klokten af op 15, meteen goed voor een vermelding in het enige echte Guinness World Records boek.”

Om je eigen lichaam als toorts te gaan gebruiken is een gezonde dosis krankzinnigheid een vereiste. Wanneer je dan nog eens dergelijk record op je naam kan zetten is ‘waarom’ de eerste vraag die heel wat mensen zich stellen. “Omdat niemand anders het deed natuurlijk”, klinkt het met een kwinkslag. “Van events en co is er op dit ogenblik geen sprake dus leg ik de focus op dergelijke activiteiten. Ik ben voortdurend op zoek naar nieuwe uitdagingen. De stunt vond in september plaats, volledig binnen de geldende coronaregels natuurlijk, maar werd pas recent door Guinness ook daadwerkelijk aanvaard.”

HEt doel? 100 stuks

“Trouwens, voor wie dit al extreem vindt, heb ik ronduit schitterend nieuws. Dit record was eigenlijk een oefenrecord. Ondertussen hebben we al een nieuwe oefensessie achter de rug waar ik meer dan 40 keer kon vuurspuwen maar het uiteindelijke doel is af te klokken op 100 stuks!”

Voor eigen volk

Grootse plannen dus, al blijft Flor wel trouw aan zijn West-Vlaamse roots. “Van zodra het allemaal kan, gaan we nog enkele erg bijzondere zaken proberen te verwezenlijken”, sluit de vuurvreter af. “Maar waar we het meest naar uitkijken is het opnieuw kunnen organiseren van een show voor eigen volk. Dat is hetgeen we absoluut het hardst van al hebben gemist de afgelopen maanden. Zelfs met de tegenslagen van het afgelopen jaar (Flor moest op zoek naar een nieuwe bestelwagen na een ongeval, red.) zijn de mensen uit onze eigen streek me blijven steunen en dus wil ik hen bedanken op de manier waarop ze me allemaal kennen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.