Vuurhal POV officieel geopend in Zedelgem

In het Provinciaal Opleidingscentrum voor Veiligheidsdiensten (POV) in Zedelgem werd vrijdagavond de vuurhal officieel geopend.

Dat gebeurde in aanwezigheid van vice-premier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). De vuurhal is vooral bedoeld voor de opleiding van brandweerlui in onze provincie, maar ook daarbuiten. Gouverneur Carl Decaluwé gaf aan dat in de toekomst ook een samenwerking met universiteiten tot de mogelijkheden behoort. “Zij kunnen in het simulatiegebouw brandtechnisch onderzoek uitvoeren ten dienste van de veiligheidsdiensten”, aldus de gouverneur.

De vuurhal is een indrukwekkend complex met een hal en een atrium van 12 meter hoog en een gebouw met vijf bouwlagen. Dat laat cursisten en brandweerlui toe om de meest gecompliceerde brandscenario’s in te oefenen. Het gaat om een uniek bouwwerk, want de plannen van de vuurhal zijn pas opgemaakt toen de verschillende oefenscenario’s werden uitgezet.

De totale kost van de vuurhal en de randinfrastructuur bedroeg 2,9 miljoen euro, waarbij de Provincie West-Vlaanderen met 1,3 miljoen euro het leeuwendeel voor zijn rekening nam. Binnenlandse Zaken droeg 0,8 miljoen euro bij.

(BC/Belga – Foto BC)