Vuile elektriciteitskasten worden kunstwerken in Bredene

Nicole Sanders bij haar Tour Elentriekkast in de Klemskerstraat, ter hoogte van rusthuis Westerhauwe. "Een mooi project en een leuke uitdaging", klinkt het. © MM
Redactie KW

Begin juli werden in het kader van de eerste editie van Tour Elentriek 23 elektriciteitskasten, verspreid over de gemeente Bredene, voorzien van een laagje kunst. Eenentwintig kunstenaars werkten aan het project mee waaronder Nicole Sanders, een van de acht Bredense artiesten die hun steentje bijdroegen.

Burgemeester Steve Vandenberghe liet er voor aanvang van de zomer geen twijfel over bestaan: “Tour Elentriek springt er voor mij uit omdat oude en vuile elektriciteitskasten op die manier opgewaardeerd worden met een laagje kunst. Het was een unieke kans om het straatbeeld op te fleuren.” Dat het thema van Tour Elentriek ‘duurzaamheid en ecologie’ was, zal de burgemeester, dezer dagen een fel bepleiter van ecologische oplossingen, allicht ook gecharmeerd hebben.

Het gemeentebestuur werkte voor Tour Elentriek samen met Treepack, een Belgische organisatie gespecialiseerd in muurschilderingen en street art-projecten. “De amateurkunstenaars, die aan Tour Elentriek meewerkten, volgden in aanloop een workshop bij Treepack. Treepack was trouwens niet aan zijn proefstuk toe, want het organiseerde al in heel wat andere gemeenten dergelijke activiteiten”, aldus nog burgemeester Vandenberghe.

Kunstacademie

Toen plaatselijk kunstenares Nicole Sanders lucht kreeg van Tour Elentriek was ze er als de kippen bij om zich kandidaat te stellen. Ervaring heeft Nicole zat, hoewel ook voor haar een elektriciteitskast niet meteen een alledaags canvas was. “Ik ben al heel lang met kunst bezig. Van op school eigenlijk. Mijn leerkrachten aan het STIMJO (nu Ensorinstituut, red.) moedigden me indertijd al aan om iets in de kunst te doen”, zet Nicole, van opleiding kapster, haar verhaal in.

Toen de kinderen groot waren, vond Nicole eindelijk de moed en tijd om richting Oostendse Kunstacademie te trekken. “Ik ben nooit meer gestopt met schilderen en ben intussen al 16 jaar actief. De laatste 5 jaar ben ik bovendien met keramiek begonnen, een techniek die ik vandaag ook in mijn schilderijen verwerk”, aldus Nicole.

Thema

Dat Tour Elentriek rond het thema ‘duurzaamheid en ecologie’ werd opgezet, kwam Nicole goed uit. Nicole: “Ik ben een natuurmens, een thema dat je ook vaak in mijn werken terugvindt en ook prominent aanwezig is op ‘mijn’ elektriciteitskast. De boodschap van mijn werk is dan ook dat de mens opnieuw één moet worden met de natuur.”

Ik droom ervan om ooit ook oude auto-onderdelen te beschilderen

Haar bekommernis om natuur en milieu zet Nicole bijna dagelijks in de praktijk om. “Weet je, kledij is een van de grootste vervuilers ter wereld. Je houdt het niet voor mogelijk hoeveel water er bijvoorbeeld verspild wordt om een jeansbroek te maken. Vandaar dat ik begonnen ben met kleren te recycleren. Stukken, die in de winkel niet meer verkocht raken, neem ik over om er iets nieuws mee te maken. De bloes die ik vandaag aantrok, heb ik zelf gemaakt uit gerecycleerde kledingstukken.”

Uitdaging

Tour Elentriek was voor Nicole echter niet alleen om zijn thema boeiend. “Ook de uitdaging om op zo’n kast te schilderen, sprak me aan. Ik heb het werk met de graffitispuit en stiften gemaakt en sjablonen gebruikt. Een totaal nieuwe techniek voor mij”, aldus Nicole, die al wat ervaring heeft met het schilderen op bijzondere plaatsen. “Ik heb al enkele muurschilderingen op mijn conto staan. In kapsalon Vanity in Bredene Dorp, niet ver van waar ik woon, heb ik bijvoorbeeld een hele binnenmuur van de zaak van een schilderij voorzien. En ik droom er van om ooit in mijn atelier langs de Oude Tramstraat ook oude auto-onderdelen te beschilderen. Wie een oud autoportier op overschot heeft, mag me altijd contacteren. Zo’n kunstig bewerkte deur of motorkap zou een leuke plaats kunnen krijgen in iemands interieur.”

Via haar website www.sancat.be biedt ze ook kunstwerken te koop aan. “Ik ben eigenlijk een kleine zelfstandige in bijberoep”, merkt de kunstenares, die aan de slag is als poetsvrouw bij BOD, op. “En eenmaal mijn atelier op orde is, hoop ik er ooit ook workshops te organiseren.”

In afwachting kun je haar kunstige elektriciteitskast bewonderen tijdens Tour Elentriek. De toer van 5 km voert je van het MEC Staf Versluys langs de Klemskerkestraat en Zandstraat via onder meer het Centrumplein en de Berkenstraat terug naar de Kapelstraat. Het parcours kan ook digitaal geraadpleegd worden.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier