Directeur VTI Zeebrugge furieus: “Factuur van 14.000 euro voor laptops die gratis beloofd waren voor kansarme kinderen”

©Davy Coghe Davy Coghe
©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het VTI in Zeebrugge heeft een factuur van 14.000 euro gekregen voor 25 laptops voor kansarme leerlingen. Directeur Joke Knockaert is furieus: “Er was beloofd dat die laptops gratis waren. Bovendien werken ze niet naar behoren. Ik heb zin om al die apparaten aan de deur van de minister te gaan afzetten!”

Joke Knockaert, de directeur van het VTI Zeebrugge, viel deze week bijna van haar stoel, toen ze een onvoorziene factuur kreeg. “In maart, toen minister Ben Weyts een eerste oproep deed om kansarme kinderen een laptop aan te bieden, heeft onze school zich kandidaat gesteld voor dit mooi initiatief. Er waren 25 kinderen die in aanmerking kwamen, omdat hun ouders niet over de financiële middelen beschikken voor zo’n aankoop. Korte tijd later kregen wij een bericht dat de voorraad apparaten op was. Onze school kwam jammer genoeg niet in aanmerking. Toen hebben we zelf een alternatieve oplossing gezocht. Alle laptops op school die voorradig waren, hebben we aan de kansarme leerlingen gegeven.”

Plotse levering

“Vele maanden later, tijdens de herfstvakantie, op een zondag, kreeg ik een mail dat eerstdaags de laptops zouden geleverd worden. Inderdaad, een dag later, maandagochtend om 9 uur, arriveerde er een camionette aan de schoolpoort met 25 laptops. Zonder begeleidend briefje. Ik heb her en der rondgevraagd : al wie in de eerste ronde in maart om laptops vroeg, werd bedeeld in november. Op de officiële website van het departement Onderwijs – ik heb een screenshot gemaakt en uitgeprint als bewijs – stond toen te lezen: de kostprijs van alle 15.000 laptops voor kansarme leerlingen zal op geen enkele manier doorgerekend worden naar de scholen, alles wordt door de Vlaamse overheid betaald”, zegt Knockaert.

“Deze week kreeg ik een nieuwe mail met een factuur van meer dan 14.000 euro voor de 25 laptops. Ik viel bijna van mijn stoel. Voor zo’n laptop wordt 570 euro aangerekend per stuk. In de mail stond vermeld dat Vlaanderen volgend jaar 14.000 euro van onze subsidies zal afhouden in ruil voor die laptops. En het gekke is dat op de website van het Departement Onderwijs de tekst aangepast is. Nu staat, in tegenstelling tot in november, vermeld dat de overheid de reële kostprijs toch zal doorrekenen aan de scholen. Dat is van de pot gerukt! Dat is de scholen bedriegen!”

Onvoldoende krachtig

“Tot overmaat van ramp zijn die laptops voor een technische school als de onze onvoldoende krachtig. De leerlingen van de tweede en derde graad werken met tekenprogramma’s, die niet eens kunnen geïnstalleerd worden op die laptops. Ik dacht dan maar om ze te gebruiken voor de leerlingen van de eerste graad. Nu moet je weten dat wij toevallig met dezelfde leverancier van laptops werken. We hebben in het recente verleden minder betaald voor meer performante modellen, inclusief vier jaar service!”

“We zijn niet het enige slachtoffer van die praktijken. De directeur van de vrije school Haverlo in Assebroek heeft dezelfde laptops ontvangen. Hij heeft mij verontwaardigd opgebeld. Die laptops zijn niet geschikt voor leerlingen uit het buitengewoon onderwijs. Ik heb echt zin om al die laptops in mijn auto te laden, naar Brussel te rijden en ze voor de deur van het kabinet van Ben Weyts af te zetten. Met een briefje: u hebt ons bedrogen!”

Extra geld

De woordvoerder van Vlaams onderwijsminister Ben Weyts wil de directeur van het VTI Zeebrugge en haar collega’s gerust stellen: “Er komt 375 miljoen euro extra geld vrij voor de digitalisering van alle scholen. Elke leerling vanaf het vijfde leerjaar zal daardoor over een gratis laptop kunnen beschikken. Het VTI Zeebrugge moet die factuur niet betalen. Maar het bedrag van de laptops die al tijdens de tweede lockdown geleverd werden, zal wel afgetrokken worden van het totaalbedrag voor de digitalisering. We kunnen dat geld moeilijk twee keer uitgeven. Laat het mij makkelijk maken met een voorbeeld. Een school met honderd leerlingen, heeft nu al vijf laptops gekregen voor kwetsbare kinderen. In de toekomst zal er een extra budget voor de digitalisering van de resterende 95 kinderen gestort worden op de rekening van de school. Niet meer voor honderd leerlingen.”

“Het VTI Zeebrugge heeft wel een punt in de kritiek op de technische prestaties van de al geleverde laptops. Toen afstandsonderwijs opnieuw in voege trad tijdens de tweede coronagolf was er onvoldoende tijd om aan elke school te gaan vragen welk type laptop best is. Er moest snel geschakeld worden. Het kan dus zijn dat de geleverde toestellen niet optimaal zijn voor technische richtingen. In de toekomst vervalt dit probleem: omdat de scholen extra budget voor digitaliseirng krijgen, zullen ze zelf kunnen kiezen welk merk en welk type laptops ze aankopen”, aldus de woordvoerder van Ben Weyts.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier