VTI Waregem maakt partytafels voor stad

Schepen Pietro Iacopucci, directeur Rik Deweer, schepen Rik Soens en tekenadviseurs Philippe Deltour en Hans Maes bij twee uitgewerkte tekeningen van de partytafels. © DJW
Redactie KW

In het Vrij Technisch Instituut werken de leerlingen van het Vijfde Beroep aan de productie van twaalf partytafels. Dit onder leiding van hun leerkrachten en op vraag van de stad. De tafels zullen in december van dit jaar naast de ijspiste op het martkplein staan.

Het is voor het eerst dat de secundaire onderwijsinstelling een stedelijke bestelling van dergelijke omvang krijgt.

Schepenen Pietro Iacopucci en Rik Soens: “Voor de leerlingen die aan deze opdracht meewerken is het in elk geval een fantastische ervaring die zij opdoen. Daarbij gaan ze de praktijk aan de theorie mogen toetsen. Het VTI zelf levert al jarenlang bijzonder goed werk en haalt een hoog niveau in alle opleidingen die het aanbiedt. De stad wil dat ondersteunen door dergelijke opdracht uit te besteden. Allicht volgen er in de toekomst nog andere.”

Voor het ontwerp van de partytafels zorgde tekenadviseur Philippe Deltour. Ook zijn collega Hans Maes werkt mee aan het project dat uiterlijk halfweg november moet af zijn.

Duurzaam hout

“Het is de bedoeling dat wij tegen eind dit schooljaar met het Vijfde Beroep het ontwerp hebben uitgevoerd door alle onderdelen van de tafels klaar te hebben”, lichten Philippe Deltour en Hans Maes toe. “Zij worden gemaakt uit duurzaam hout. Het VTI werkt overigens altijd met houtsoorten die dit label dragen. Duurzaamheid staat bij ons voorop. De tafelbladen zullen op hoge poten rusten en elke tafel is volledig opklapbaar. Elk exemplaar zal het logo van de stad dragen. Wel moeten wij er nu de komende tijd tot aan de grote vakantie voor zorgen dat de tafelbladen perfect gelijmd worden en helemaal droog zijn vooraleer de tafels zelf na de grote vakantie bij het begin van het nieuwe schooljaar worden samengesteld. Dat wil zeggen dat het de opdracht over twee verschillende schooljaren heen wordt uitgevoerd. En in november zullen ze zeker gebruiksklaar zijn. Tegen dan zijn ze alle twaalf perfect geschaafd en geschuurd.”

Niet meer huren

De stad zal de twaalf exemplaren gebruiken om die naast de ijspiste te plaatsen in de maand december. Zij kunnen daarna voor om het even welke activiteit van de stad worden ingeschakeld. “Omdat wij nu zelf over zulke tafels zullen beschikken, gaan wij er geen meer moeten huren voor een of andere festiviteit”, dixit Pietro Iacopucci. “We zullen na december ook wel zien of we er nog meer gaan bestellen aan het VTI.”

Rik Deweer van het directieteam voegt er nog aan toe dat een prototype van de partytafels voor het eerst aan het publiek wordt getoond tijdens de Open Schooldag van 19 mei. “Dat is onze opendeurdag. Ideaal om het type partytafel voor te stellen. Toch ook even melden dat het VTI over een goed ingerichte afdeling Houtbewerking beschikt met nieuwe apparaten en up to date machines waarmee de leerlingen hun opdrachten uitvoeren. De afdeling zelf werd overigens uitgebreid.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier