VTI Waregem in diepe rouw na overlijden leraar, vlaggen aan school hangen halfstok

Leerkracht David Cocquyt verongelukte met zijn scooter onderweg naar huis na een nieuwjaarsdrink op school. © gf
Redactie KW

Het nieuwe jaar is voor het VTI in Waregem bijzonder slecht gestart. Leraar David Cocquyt (39) verongelukte na de eerste schooldag maandag met zijn scooter op weg naar zijn huis in Zingem. “De verslagenheid om dit zoveelste drama in onze school is heel groot”, zegt directeur Rik Desmet van het VTI.

Alle leerkrachten en het directieteam van het VTI in Waregem waren maandagavond nog samengekomen. Elk jaar doen ze dat, na de eerste schooldag van het nieuwe jaar. Tijdens die traditionele nieuwjaarsontmoeting stond directeur Rik Desmet in zijn speech nog even stil bij de vele overlijdens die de school de voorbije jaren meemaakte. Zo overleed vorig jaar nog een leerling bij een verkeersongeval en moest de school ook afscheid nemen van technisch adviseur Philip Vermoere, die in oktober overleed na een slepende ziekte. Dat er zich luttele uren nadien opnieuw een drama zou afspelen dat de school opnieuw in een diepe rouw zou onderdompelen, kon niemand toen vermoeden.

Reanimeren

Na de nieuwjaarsontmoeting op school reed David Cocquyt met zijn scooter naar zijn huis in de Omgangstraat in Zingem, een ritje van om en bij het halfuur. Ter hoogte van Kruishoutem, nog niet eens halfweg, ging het echter fout. In de Waregemsesteenweg verloor David Cocquyt de controle over het stuur van zijn scooter en ging van de weg af. Daar belandde hij in de berm. De klap moet enorm hevig geweest zijn, want het slachtoffer stierf ter plaatse aan zijn verwondingen. Een arts van het mugteam van het Algemeen Ziekenhuis in Oudenaarde snelde nog naar de plaats van het ongeval, maar reanimeren bleek geen zin meer te hebben. Door het ongeval was de Waregemsesteenweg urenlang afgesloten voor alle verkeer. Een deskundige van het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Oudenaarde, kwam ter plaatse om de exacte oorzaak van het ongeval te achterhalen.

Leraar David Cocquyt ging met zijn scooter van de weg af in de Waregemsesteenweg en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.
Leraar David Cocquyt ging met zijn scooter van de weg af in de Waregemsesteenweg en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.© HDV

Altijd enthousiast

Bij de directie en collega’s van David Cocquyt in het Waregemse VTI sloeg het nieuws in als een bom. David Cocquyt werkte sinds 2015 in de school als leraar elektriciteit en was er momenteel klasleraar van het vijfde jaar beroep elektriciteit. “Een heel beloftevolle, jonge collega die hier aan de kar trok van een nieuw onderwijsproject binnen onze school”, zegt directeur Rik Desmet. “David was altijd enthousiast, altijd als een van de eersten op school zodat hij goed voorbereid was, zeer geëngageerd en had een passie voor techniek. Hij was titularis van het vijfde jaar beroep elektriciteit. Voor zijn leerlingen is het nieuws van zijn overlijden bijzonder zwaar. Zij hebben het moeilijk om met dit nieuws om te gaan. Daarom hebben we ze dinsdag apart genomen en zijn ze samen met twee leerkrachten een wandeling gaan maken om hun gedachten over David en over wat er gebeurd is de vrije loop te laten. Sommigen hebben die gedachten ook opgeschreven en die teksten zijn dan weer voorgelezen op een wake voor de collega-leerkrachten dinsdagavond”, zegt directeur Desmet.

Vier overlijdens

Rik Desmet sprak David Cocquyt nog net voor hij met zijn scooter vertrok. “Op de eerste schooldag na de kerstvakantie organiseren wij altijd een nieuwjaarsontmoeting met het volledige team. Dat is altijd een gezellig samenzijn. Kort voor David vertrok, heb ik nog met hem gesproken. Als je dan plots op dinsdagochtend de politie op school ziet arriveren met zo’n slecht nieuws, dan blijft dit aan je vel plakken”, zegt Rik Desmet. Het is niet de eerste keer dat de school met tragisch nieuws geconfronteerd wordt. “Afgelopen zomer verloren we leerling Thibault D’Haene (16) uit Kaster bij een ongeval met zijn quad. In oktober vorig jaar kregen we te maken met het overlijden van technisch adviseur Philip Vermoere na een slepende ziekte. Drie jaar geleden kreeg een andere collega plots een hersenbloeding op school en overleed hij kort nadien. Dat zijn telkens drama’s. Mijn speech tijdens de nieuwjaarsontmoeting ging dan ook over de relativiteit van problemen. Een klaslokaal dat te warm of te koud is, dat is inderdaad soms een probleem. Maar dat is relatief als je ziet wat er de voorbije jaren in onze school allemaal gebeurd is. Mijn nieuwjaarswens aan alle collega’s was dan ook voldoende relativeringsvermogen om de ware grootte van een probleem in te schatten. Maar een uur nadat ik mijn speech gegeven had, verloren we weer iemand uit ons lerarenkorps“, zegt directeur Desmet.

De vlaggen aan het VTI hangen halfstok.
De vlaggen aan het VTI hangen halfstok.© HDV

Aan de gebouwen van het VTI in de Toekomststraat in Waregem hangen de vlaggen halfstok. “We hebben het als school al zwaar te verduren gehad, maar gelukkig zijn we er wel voor elkaar. Als school zijn we een echte en een hechte gemeenschap, leerkrachten en leerlingen samen”, zegt directeur Desmet.

De uitvaartdienst voor David Cocquyt vindt plaats op zaterdag 12 januari om 14 uur in de Sint-Bavokerk in Zingem. De jonge leerkracht laat partner Wendy en dochters Bauke en Femke na. (LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier