VTI Torhout schenkt 140 begeerde mondmaskertjes aan Sint-Rembertziekenhuis

VTI-directeur Dirk Lamote overhandigde de mondmaskertjes aan hoofdverpleegkundige Wim Van Belle van de spoedafdeling van het Torhoutse Sint-Rembertziekenhuis. © JS
Johan Sabbe

Het Torhoutse VTI heeft 140 mondmaskertjes geschonken aan de spoedafdeling van het Sint-Rembertziekenhuis (AZ Delta). Het gaat om maskertjes van het begeerde en momenteel niet meer verkrijgbare type FFP-2.

VTI-directeur Dirk Lamote had het Torhoutse ziekenhuis uiteraard eerst gevraagd of de maskertjes welkom waren. En dat waren ze meer dan ooit! Hij ging ze maandag eigenhandig aan hoofdverpleegkundige Wim Van Belle van de spoedafdeling overhandigen.

Bedrijven zouden voorbeeld van school kunnen volgen

Het betrof zeven dozen van 20 mondmaskertjes, in totaal dus 140 stuks. Die worden vooral gebruikt in de houtafdeling van het VTI als bescherming tegen het stof. “We hebben de mondmaskertjes altijd op stock als persoonlijk beschermingsmiddel voor onze leerlingen als ze bepaalde handelingen moeten stellen tijdens de praktijkuren”, aldus directeur Lamote. “De spoedafdeling van het ziekenhuis bleek nog nauwelijks over van die maskertjes te beschikken. De hoofdverpleegkundige en zijn collega’s waren bijzonder blij met het grote aantal dat ik ervan mee had, bijna ontroerd zelfs. Ik had er eerlijk gezegd geen idee van of dit het geschikte type van mondmaskertje was, maar dat bleek effectief zo te zijn. Misschien kan dit gebaar vanwege ons VTI een voorbeeld zijn voor bedrijven die eveneens dergelijke maskertjes liggen hebben. Ik raad hen aan om er een aantal aan het ziekenhuis te schenken.”

Dergelijke maskertjes niet meer in België verkrijgbaar

Het Torhoutse VTI kon in totaal 140 geschikte mondmaskertjes cadeau doen.
Het Torhoutse VTI kon in totaal 140 geschikte mondmaskertjes cadeau doen.© JS

Hoofdverpleegkundige Wim Van Belle reageert opgetogen op het mooie gebaar vanwege de school. “Een FFP-2-masker, ook wel eendebekmasker genoemd, is een speciaal type dat gebruikt wordt bij het vermoeden van een Covid-19-infectie, bekend als corona”, zegt hij. “Deze maskers worden enkel gebruikt op de diensten spoedgevallen en intensieve zorgen en bij gehospitaliseerde patiënten die door de genoemde infectie getroffen zijn. Momenteel is er in België geen enkele FFP-2 masker meer verkrijgbaar.”

“In alle andere gevallen gebruiken we een chirurgisch masker FFP-1. Ook daarvan zijn er gene meer verkrijgbaar, maar hiervan hebben we er nog een behoorlijk aantal in voorraad. Dankzij de schenking van het VTI kunnen we weer een hele tijd veilig werken. Chapeau voor de school!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier