In die triagepost komen de patiënten terecht die mogelijk besmet zijn met het gevreesde coronavirus. Dat kan enkel en alleen na telefonisch contact met de huisarts of de huisartsenwachtpost. Op die manier hoeven de eventueel besmette mensen niet in de wachtzaal bij de dokter te zitten en evenmin naar de overvolle spoedafdeling van het ziekenhuis te gaan.

Kunststof uitsnijden met een lasercutter

Als tweede schild ter bescherming van het gelaat - naast de mondmaskers - vroeg het stadsbestuur aan het Torhoutse VTI om een tweehonderdtal gezichtsmaskers in doorschijnende kunststof te maken. Zo kunnen, behalve de mond en neus, ook de ogen en de rest van het gezicht beschermd worden.

"We zijn donderdag direct aan de slag gegaan", zegt Miranda De Laere, technisch adviseur coördinator van de school. "We kregen alle instructies bereidwillig doorgespeeld vanwege het VTI van Deinze, dat al enkele duizenden van die gezichtsbeschermers vervaardigd heeft. Het ontwerp is eenvoudig, maar je hebt een lasercutter nodig om de kunststof van een halve millimeter dik in de juiste vorm te snijden. We beschikken op school gelukkig over zo'n gesofisticeerde cutter. Het nodige materiaal hebben we bij lokale handelaars kunnen kopen. De kunststof is PET-G, een soort polyester dat heel sterk en transparant is."

Met een zelfklevende strip en een elastiek

Naast Miranda De Laere gingen ook de leerkrachten Rik Baeckelandt (technisch adviseur elektriciteit), Dennis Dieussaert (leraar LO), Gino Seys (technisch adviseur mechanica), Jan Marchand (leraar houtbewerking) en Kurt Lowie (leraar mechanica) aan de slag.

"We zijn telkens gestart met het laseren van de kap zelf", legt Miranda uit. "Daarna bevestigden we er een zachte, zelfklevende strip op om het dragen van de maskers op je gezicht aangenamer te maken. Tot slot voorzagen we het geheel van een elastiek, zodat die beschermkappen perfect op je hoofd op hun plaats blijven. De gezichtsmaskers zijn echt wel een extra bescherming boven het mondmasker."

In zowat een halve dag was de klus geklaard. Uiteraard hielden de leerkrachten, zoals voorgeschreven, voldoende afstand tijdens de productie van de gezichtsmaskers. Vrijwilligers met het hart op de juiste plaats!

In die triagepost komen de patiënten terecht die mogelijk besmet zijn met het gevreesde coronavirus. Dat kan enkel en alleen na telefonisch contact met de huisarts of de huisartsenwachtpost. Op die manier hoeven de eventueel besmette mensen niet in de wachtzaal bij de dokter te zitten en evenmin naar de overvolle spoedafdeling van het ziekenhuis te gaan.Als tweede schild ter bescherming van het gelaat - naast de mondmaskers - vroeg het stadsbestuur aan het Torhoutse VTI om een tweehonderdtal gezichtsmaskers in doorschijnende kunststof te maken. Zo kunnen, behalve de mond en neus, ook de ogen en de rest van het gezicht beschermd worden."We zijn donderdag direct aan de slag gegaan", zegt Miranda De Laere, technisch adviseur coördinator van de school. "We kregen alle instructies bereidwillig doorgespeeld vanwege het VTI van Deinze, dat al enkele duizenden van die gezichtsbeschermers vervaardigd heeft. Het ontwerp is eenvoudig, maar je hebt een lasercutter nodig om de kunststof van een halve millimeter dik in de juiste vorm te snijden. We beschikken op school gelukkig over zo'n gesofisticeerde cutter. Het nodige materiaal hebben we bij lokale handelaars kunnen kopen. De kunststof is PET-G, een soort polyester dat heel sterk en transparant is."Naast Miranda De Laere gingen ook de leerkrachten Rik Baeckelandt (technisch adviseur elektriciteit), Dennis Dieussaert (leraar LO), Gino Seys (technisch adviseur mechanica), Jan Marchand (leraar houtbewerking) en Kurt Lowie (leraar mechanica) aan de slag."We zijn telkens gestart met het laseren van de kap zelf", legt Miranda uit. "Daarna bevestigden we er een zachte, zelfklevende strip op om het dragen van de maskers op je gezicht aangenamer te maken. Tot slot voorzagen we het geheel van een elastiek, zodat die beschermkappen perfect op je hoofd op hun plaats blijven. De gezichtsmaskers zijn echt wel een extra bescherming boven het mondmasker."In zowat een halve dag was de klus geklaard. Uiteraard hielden de leerkrachten, zoals voorgeschreven, voldoende afstand tijdens de productie van de gezichtsmaskers. Vrijwilligers met het hart op de juiste plaats!