VTI Roeselare maakt honderden gezichtsmaskers en schootplankjes voor de zorg

Iedereen is druk bezig om het zorgpersoneel te helpen. © Stefaan Beel
Redactie KW

Enkele leerkrachten van het Roeselaarse Vrij Technisch Instituut slaan de handen in elkaar om de bewoners van enkele zorgcentra én de hulpdiensten een praktisch hart onder de riem te steken.

Leerkrachten Filiep Verpoucke en Johan Vanhaverbeke wenden vrijwillig hun expertise aan voor de productie van gelaatsmaskers. “We ontwierpen een nieuw type gezichtsmasker”, vertelt Filiep, praktijkleraar CNC, frezen en ontwerp. “Vooral voor mensen die een bril dragen zijn gelaatsmaskers geen evidentie. Hun bril past er niet in of dampt aan. De modellen die we gemaakt hebben, beantwoorden volledig aan de vooropgestelde normen. Ze zijn gemaakt uit lage dichtheid polyethyleen.”

Aan de lopende band

“We hebben er eentje gesneden en hiermee trokken we vorige week naar AZ Delta. De hoofdapotheker vroeg om nog enkele aanpassingen te doen. Die prototypes zijn nu officieel goedgekeurd door de zorgverstrekkers. Intussen hebben we met een tiental collega’s een ‘productielijn’ opgestart om de montage te verzorgen. Elke dag maken we er zo’n 200. Zowel in de voor- als de namiddag produceren we ze hier met twee enthousiaste ploegen aan de lopende band. Zo dragen we ook ons steentje bij. Je moet de crisis nemen zoals die komt en zo maken we ons nuttig”, blijft Filiep positief.

VTI Roeselare maakt honderden gezichtsmaskers en schootplankjes voor de zorg
© Stefaan Beel

De eerste leveringen gaan naar AZ Delta, het Wit-Gele Kruis Kortrijk, de spoeddienst Sint-Andriesziekenhuis Tielt, de thuisverpleging, politie RIHO en de Curandogroep, een overkoepeling van zeven rust- en verzorgingstehuizen en thuisverpleging. “Natuurlijk zijn we trots dat veel mensen van onze school zich op deze manier profileren. Als zoiets in de media komt, zorgt dit voor een domino-effect en onze leerkrachten putten daar in deze onzekere tijden heel wat voldoening uit”, zegt technisch adviseur Els Lannoo. “Zo maakt onze praktijkleraar Steven Vandenbroucke op zijn manier het leven van de bejaarden iets draaglijker.

“Mijn vrouw is verpleegster in woonzorgcentrum Aksent in Lendelede”, zegt Steven. “Aangezien veel bewoners van zorgcentra verplicht op hun kamer moeten blijven, kunnen ze niet meer deelnemen aan gemeenschappelijke activiteiten. We fabriceerden vorige week 82 houten A3-plankjes die dienst doen als schoothouder. Op die manier kunnen de bewoners vanuit hun kamerdeur toch nog deelnemen aan een bingo. De reacties van die bejaarden waren heel positief. Ze gebruiken ze ook om de fit-o-meter op te kleven. Zo zijn hun noodzakelijke dagelijkse bewegingsoefeningen beter zichtbaar.” (KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier