VTI-replica van allereerste Benz-Motor pronkstuk van Erfgoeddag in Tielt

Leerkracht Erwin Soenens en technisch adviseur Ward Dewilde van het VTI poseren samen met de leerlingen van het vierde jaar basismechanica trots bij de opgekuiste Benz-Motor. © TVW
Redactie KW

Erfgoeddag in Tielt spreidt zich op zondag 28 april over vier activiteiten uit en de opvallendste is de tentoonstelling van de replica van de eerste Benz-Motor uit 1885. Dat werkstuk van het VTI, intussen al bijna 35 jaar oud, zal te bewonderen zijn in Huis Mulle de Terschueren, waar hij een definitieve stek krijgt.

Karl Benz bouwde in 1885 de eerste automobiel, waarvan de motor een eigen versie was van de gepatenteerde viertaktmotor uitgevonden door August Otto. Pas in 1886 verviel dat patent en kon Benz zijn uitvinding commercialiseren. Honderd jaar later werd in Duitsland het eeuwfeest van de automobiel gevierd en bracht dat Marcel Dewanckel, toenmalig technisch adviseur van het VTI in Tielt, op het idee om een replica te maken van die allereerste Benz-Motor. “Vanuit Duitsland kreeg de school niet minder dan drie kilogram werktekeningen toegestuurd“, zegt huidig technisch adviseur Ward Dewilde. In drie jaar tijd slaagde de Tieltse school er met eigen middelen in om het bijna onmogelijk gewaande waar te maken.

1.500 onderdelen

De Benz-replica, die uit 1.500 onderdelen bestaat en 263 kg weegt, tufte begin juni 1985 onder politie-escorte door de Tieltse straten en gold in die jaren zowat als een nationale attractie. Hij sierde de Mercedes-stand op het Autosalon van 1986 en in mei van dat jaar trok hij de Mercedesrally in Brussel op gang. De Tieltse Benz-Motor mocht zelfs onder groot applaus een ererondje rijden op de Brusselse Markt.

Iedereen heeft er goede hoop op dat de automobiel tijdig in Huis Mulle de Terschueren geraakt

De voorbije jaren kwijnde hij echter weg in een tuinbouwloods in Mariënhove, maar na intense gesprekken tussen de Roede van Tielt, het Davidsfonds en het VTI en door de medewerking van het stadsbestuur kan de Benz-Motor vanaf zondag 28 april worden bewonderd in de koetsdoorgang van Huis Mulle de Terschueren in de Ieperstraat. “We hebben hem met de hulp van onder meer de leerlingen van het vierde jaar basismechanica en de Tieltse bedrijfswereld weer in al zijn glorie gerestaureerd, want onze Benz is al voor de tweede keer oldtimer geworden”, zeggen Ward Dewilde en leerkracht Erwin Soenens.

Onduidelijke brandstof

Het grootste probleem van ruim 30 jaar geleden ondervinden de huidige VTI-betrokkenen nu weer: de automobiel aan de praat krijgen. “In die tijd werd apotheker Wostyn ingeschakeld om een mengsel te maken van gewone benzine en een kleine hoeveelheid ether. Alleen: die apotheker is er niet meer, zodat we nu een andere kenner moeten zien te vinden om de juiste samenstelling te bepalen. Ook het weer – vochtigheid en vooral mist zijn uit den boze – kan ons voor problemen stellen.” Toch heeft iedereen er goede hoop op dat de automobiel tijdig in Huis Mulle de Terschueren geraakt. Daar is hij op Erfgoeddag alvast te bewonderen tussen 14 en 17 uur.

Verschillende organisatoren staan in voor het programma rond Erfgoeddag in Tielt. Hier poseren ze in de kapel van het voormalige Patersklooster, een locatie die op 28 april toegankelijk is voor het grote publiek.
Verschillende organisatoren staan in voor het programma rond Erfgoeddag in Tielt. Hier poseren ze in de kapel van het voormalige Patersklooster, een locatie die op 28 april toegankelijk is voor het grote publiek.© TVW

Andere activiteiten op Erfgoeddag

De heemkundige kring De Roede van Tielt neemt je mee voor een blik op de brandglasramen in de Sint-Pieterskerk, de Halletoren en het voormalige Patersklooster, nu beter bekend als Huis Tabor. “De 22 brandglasramen uit de 17de eeuw die je daar aantreft zijn uniek voor Vlaanderen omdat ze nog in hun originele decor bewaard zijn gebleven”, zegt Berenice Vanrenterghem. Er zijn begeleide wandelingen om 14, 14.30, 15.30 en 16 uur.

Ook het voormalige Patersklooster zelf zet van 10 tot 18 uur de deuren wagenwijd open. Je krijgt er onder meer een overzicht van alle paters die er ooit verbleven, aangezien hun gedachtenisprentjes worden geëxposeerd. Verder maakt Familiekunde Vlaanderen regio Tielt je van 14 tot 18 uur in het documentatiecentrum in de Beernegemstraat 5 wegwijs in stamboomonderzoek. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk, zonder dat je vooraf hoeft in te schrijven.

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier