VTI en IGW brengen het klaslokaal binnen het bedrijf

De groep leerlingen van het 6de jaar Elektromechanica dat aan werkplekleren deed binnen IGW Oostkamp (het bedrijf dat ooit door Fons Watteeuw werd opgericht). Zij staan rechts van directeur Jos Loridan, de begeleidende leerkrachten van het VTI en de verantwoordelijken van IGW. © PH
Redactie KW

21 leerlingen van het 6de jaar elektromechanica en 10 leerlingen van het 6de jaar industriële wetenschappen volgden dit schooljaar het project ‘werkplekleren’. Ze deden dat in twee Oostkampse bedrijven die een band met elkaar hebben, respectievelijk IGW in de Kampveldstraat en BMT in de Handelsstraat. Dit unieke project werd deze week afgerond.

“Met het project ‘Werkplekleren’ biedt de school de leerlingen de kans om ervaring op te doen op de werkvloer“, vertelt Tine Vlaeminck van het VTI. “Door de leerstof te herleiden tot de essentie en de theorie onmiddellijk te toetsen aan de praktijk bereiken we bij de leerlingen een beduidend hoger leereffect dan in een klassieke setting. Zowel de leerlingen, de leerkrachten als de samenwerkende bedrijven zien een duidelijke meerwaarde in deze aanpak. Bovendien komen de leerlingen op deze manier nog sneller in contact met de nieuwste technologische ontwikkelingen.”

Lieven Decloedt, de plantmanager van IGW Oostkamp, schetste aan de aanwezige leerlingen, ouders en leerkrachten nog eens de plaats die het bedrijf inneemt binnen de volledige BMT-groep waarin bijna 6.000 mensen werkzaam zijn over de hele wereld.

Kobe Beuselinck, de productie teamleader bij de tandwielen waarin IGW gespecialiseerd is, begeleidde de jongeren die de werkplek aandeden en had een bijzondere boodschap. Hij richtte zich hierbij met een opvallend pleidooi naar de ouders: “Mensen moeten minder terughoudend zijn als hun kinderen voor technisch onderwijs kiezen. Dat stoot me tegen de borst. Het ambachtelijk denken is weg en daardoor is de trots ook weggeëbd. De trots op de kunst van het maken is er niet meer, zoals in de middeleeuwen een meester zijn ambacht doorgaf aan de leerling. Daardoor is het voor ons moeilijk om aan technisch personeel te geraken. Bij ons staan er constant vacatures open voor technisch geschoolde mensen. We moeten tonen aan de jeugd dat dingen maken leuk is. Ik hoop dat de aanwezige jongeren hier het vakmanschap binnen dit bedrijf gezien hebben en de trots hebben gevoeld bij de operatoren die uit een ruw blok een uniek tandwiel konden frezen die tot een 100ste micron nauwkeurig is afgemeten. Draag die trots uit naar familie, vrienden en kennissen. Zo hoop ik dat die negatieve klank rond de ‘maakindustrie’ verdwijnt. Dat is zeker één van de win-situaties voor ons bedrijf in verband met het werkplekleren dat we al van in het begin gunstig onthaalden binnen ons bedrijf.”

(PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier