VSOA trekt stakingsactie gevangenissen in, ACV en ACOD gaan ermee door

© belga
Redactie KW

De liberale vakbond VSOA zal donderdag geen stakingsactie voeren in de gevangenissen. De actie wordt ingetrokken omdat de overheid is ingegaan op de eisen van de bond. De socialistische vakbond ACOD (CGSP) en de christelijke vakbond ACV (CSC) houden voorlopig wel vast aan hun stakingsaanzeggingen.

De socialistische bond houdt momenteel al een 48 urenstaking uit protest tegen de versoepelde regeling rond het bezoek zonder toezicht. Die actie wordt voorlopig wel nog voortgezet. Daarnaast voorziet de vakbond een soortgelijke actie vanaf zondag 18 oktober 21 uur. “Wij zijn niet tegen bezoek zonder toezicht, maar we willen dat daar een covid-test bij komt en dat de gedetineerde nadien in quarantaine geplaatst wordt”, zegt Grégory Wallez, nationaal secretaris van de socialistische vakbond.

De christelijke vakbond is dan weer van plan actie te voeren tegen de regels over uitgaansvergunningen en penitentiaire verloven. “Het voorstel betreffende controle op covid-19 voor de uitgaansvergunningen en penitentiaire verloven wordt ons ten vroegste vanaf vrijdag 9 oktober verduidelijkt”, zo klinkt het bij ACV. “Omdat er geen akkoord is, en gezien de termijnen, zijn we genoodzaakt om onze staking te activeren.” De staking start op maandag 12 oktober om 6 uur en duurt tot en met woensdag 14 oktober om 6 uur. De acties van beide vakbonden worden nog altijd gesteund door VSOA.

Nieuw overleg

Maandag plant het Gevangeniswezen nieuw overleg met de bonden en het kabinet Justitie. Bedoeling is te komen tot “een gezamenlijke werkwijze over de sanitaire maatregelen die in de toekomst genomen kunnen worden in functie van de algemene instructies van het overlegcomité”.

“Wij hopen, met de evolutie van de coronacijfers in het achterhoofd, gehoord te worden”, aldus nog Coupienne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier