VRT zendt drie missen uit vanuit de Torhoutse Sint-Pieterskerk

Deken Michel Roggeman: blij met televisieaandacht voor de eucharistievieringen in de Sint-Pieterskerk. © foto JS
Johan Sabbe

De VRT zendt dit jaar drie eucharistievieringen rechtstreeks uit vanuit de Torhoutse Sint-Pieterskerk, telkens op zondag om 10 uur. De eerste keer gebeurt dat op zondag 17 februari. De voorbereidingen vergen flink wat inspanningen, maar deken Michel Roggeman is blij met de aandacht voor de liturgie op zijn parochie. Gemiddeld lokken dergelijke uitzendingen om en bij de 75.000 kijkers, wat al bij al niet weinig is.

De Torhoutse Petrusgemeenschap werd door de VRT zelf aangezocht met de vraag of ze de rechtstreekse uitzending van de eucharistievieringen zou zien zitten. Deken Roggeman (53) consulteerde een aantal mensen binnen het parochieteam en stemde in. De uitzendingen duren telkens een uur en zullen plaatshebben op de zondagen 17 februari, 15 september en 8 december. Uiteraard wordt er op een volle Sint-Pieterskerk gehoopt.

Op zaterdag repeteren

“Vanzelfsprekend heeft dit evenement een aantal consequenties”, zegt deken Michel. “Zo’n rechtstreekse televisiemis vergt een goede voorbereiding. Aangezien alles direct de ether ingaat, kun je je geen fouten permitteren, want er kan niets hernomen worden. Concreet betekent dit dat alle voorziene teksten en de muziek van de viering al in december bij de regisseur binnen dienden te zijn. De VRT-ploeg brengt uiteraard een bezoek aan de kerk om het interieur goed te bekijken en mee te denken hoe alles het best in zijn werk zou gaan.”

Voor de eerste mis van zondag 17 februari zal alles op zaterdagmorgen 16 februari in de kerk klaargezet worden. In de namiddag heeft de eerste repetitie plaats met allen die op de een of andere manier een rol spelen tijdens de viering: de voorganger, de lectoren, de misdienaars, de koorleden, de muzikanten, enzovoort.

“Daardoor zal de zaterdagmis van 17 uur wegvallen”, vervolgt de deken. “Er zal die avond enkel om 18.30 uur een viering in de kerk van Sint-Jozef Arbeider (wijk Driekoningen) plaatshebben. Op zondagmorgen starten we al vanaf 8.15 uur met de voorbereidingen op de rechtstreekse uitzending. De hele mis wordt nog een keer met alle betrokkenen overlopen. Om 9.30 uur wordt alles dan in gereedheid gebracht voor de viering van 10 uur. Normaal gezien heeft de zondagsmis in de Sint-Pieterskerk om 10.15 uur plaats, maar in functie van de tv gebeurt dat een kwartier vroeger. De zendtijd is namelijk van 10 tot 11 uur voorzien. We vragen de kerkgangers om in elk geval ten laatste om 9.55 uur aanwezig te zijn. Als gevolg van de repetitie zal de mis van 9 uur wegvallen.”

Met telkens een koor

De Petrusgemeenschap wil uiteraard maar al te graag drie keer een volle Sint-Pieterskerk voor de tv-missen. “Het is een voorrecht dit te mogen doen”, vindt deken Roggeman. “De uitzendingen worden onder meer in ziekenhuizen, rusthuizen en gevangenissen druk bekeken. Het gaat gemiddeld om 75.000 kijkers en dat is aanzienlijk. Ik wil nu al iedereen bedanken die bereid is om aan de eerste editie mee te werken, in het bijzonder het koor De Colores dat het muzikale aspect voor zijn rekening zal nemen.”

“Tijdens de tweede mis in september zingt het gemengde koor Lamidore en tijdens de derde mis in december het parochiale gelegenheidskoor, dat dikwijls de misvieringen in onze kerk opluistert.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier