Vrouwenvereniging Ferm Beveren-Roeselare vierde haar 100-jarig bestaan.

Onder v.l.n.r.: Annemie Degezelle, Christine Claeys en Herlinde Vanwalleghem. Boven v.l.n.r.: Marianne Kerkhof, Greet Verhelle,Hilde Dewulf, Hilde Brabant, Christine Maroy, An Segaert, Linda Vanackere, Rita Deceuninck, Christa Biebuyck en Rika Deweerdt. Marie-Anne Debrabandere ontbreekt op de foto. © Stefaan Beel
Redactie KW

Vrouwenvereniging Ferm Beveren-Roeselare vierde haar 100-jarig bestaan. “Wij willen een netwerk zijn voor warme, zorgende, maar ook dynamische en krachtige vrouwen”, aldus Christa Biebuyck, voorzitster van Ferm Beveren-Roeselare.

Ferm Beveren-Roeselare bestaat al sinds 1920 en werd toen opgericht onder de naam ‘Boerinnengilde’. Door corona konden ze vorig jaar hun 100-jarig bestaan niet vieren, maar nu hebben ze dit met een eucharistieviering in de kerk van de Heilige Kruisverheffing in Beveren en een receptie in het Parochiaal Centrum kunnen inhalen.

“Er was een zeer mooie opkomst en bovendien was het zonnetje van de partij”, vertelt Christa Biebuyck, voorzitster van Ferm Beveren-Roeselare. “Vroeger heette onze vereniging ‘Katholiek Vormingswerk voor Landelijke Vrouwen’ (KVLV) en dat katholieke gedeelte blijft er wel inzitten. Daarom organiseerden we ook een eucharistieviering, waar onze nieuwe vlag voorgesteld en ingewijd werd. De receptie achteraf was ook heel erg aangenaam: het was zalig om weer met de leden te kunnen praten.”

De vereniging organiseert een tweetal activiteiten per maand. Meestal is de ene activiteit iets sportiefs zoals aquagym of spinning en de andere activiteit kan uiteenlopen van kooklessen tot minigolf of een initiatieles yoga.

In het verleden werd ook al eens een quiz georganiseerd en creatieve avonden zoals bloemschikken en kralen maken, hebben ook altijd succes. In januari vindt er altijd een kaas- en wijnavond plaats. Daarnaast regelt Ferm ook culturele activiteiten en themavergaderingen zoals feestvergaderingen en medische vergaderingen. In het najaar staat nog glasetsen op het programma.

Tijdens de lockdown werden de leden geanimeerd met onder andere fotozoektochten en wandel- en fietstochten.

“Ook dat viel in de smaak”, zegt Christa. “Veel mensen waren blij dat ze op die manier tenminste eens buitenkwamen. Maar ook nu proberen we actief te blijven. In de zomer namen ook veel leden deel aan de tweeweekse fietstochten en wandelavonden. Een van onze toppers is ons jaarlijks lente-ontbijt, waar we vóór de coronaperikelen meer dan 200 mensen mochten ontvangen.”

Start met 50-tal leden

Op Kerstmis 25 december 1920 werd de ‘Boerinnengilde’ opgericht onder impuls van E. H. Edmond Roose en voorzitster Mathilde Borra. Alle boerinnen en inwonende vrouwen boven de 18 jaar werden aangesproken. Er werd gestart met een 50-tal leden. Per jaar waren er een viertal vormende bijeenkomsten en een feestvergadering begin juli rond Sint-Godelieve. De namiddagactiviteiten handelden over godsdienst, huishouden, verzorging, handwerk en landbouw. Voor ontspanning werd zelf gezorgd met zang en toneel.

Omstreeks de jaren 70 werd de boerinnenbond omgedoopt tot KVLV. Vanaf dat moment richtte men zich tot alle vrouwen en werd de werking gemoderniseerd. “In januari 2020, na een halve eeuw KVLV, veranderde de naam opnieuw, dit keer in Ferm: een krachtige naam voor warme, zorgende maar ook dynamische en krachtige vrouwen”, aldus Christa.

“Ferm Beveren-Roeselare telt op de dag van vandaag 135 leden. Ook mensen uit de omgeving van Roeselare kunnen lid worden. Er zijn altijd leden die ook familie en kennissen meebrengen. Iedereen is welkom, zowel jong als oud: we maken hier geen onderscheid. We willen een netwerk zijn van vrouwen en samen meerwaarde geven aan het leven.”

Avondfeest

Op zaterdag 16 oktober om 19 uur volgt ook nog een avondfeest in ‘t Katelijnenhof (Heirweg 172 in Roeselare) voor leden en hun familie. Na een receptie en feestmaal volgt er een optreden van Weekend Stranger, een Vlaamse singer-songwriter. De deelnameprijs bedraagt 50 euro. Ferm-leden kunnen voor 30 euro inschrijven. Ferm-leden met een vrijetijdspas betalen 15 euro, partners, familieleden en LG-leden 40 euro en LG-leden met een vrijetijdspas betalen 20 euro. Inschrijven kan voor zaterdag 9 oktober door het bedrag op de rekening BE30 7386 0200 0311 te storten.

Je kan lid worden door te mail naar fermbeverenroeselare@hotmail.com of door contact op te nemen met een van de bestuursleden.

Het lidgeld bedraagt 30 euro per jaar.

Info: www.samenferm.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier